Према подацима које је скупила Аустроугарска држава, када је 31. децембра 1890. године пописала становништво града Дубровника, српским језиком говори апсолутна већина од 5.823 људи, италијанским 677, чешким 48, пољским 6, немачким 263 и мађарским 384.

Ту су и подаци за друга места у општини Дубровник, који су још фрапантнији, јер Срби у већини места чине 100 одсто становништа, преноси webtribune.rs.

Pročitajte i  Рецепт за старинске кифлице које миришу на детињство: Сви смо их обожавали, а наше баке су их стално правиле!
Foto: webtribune
Foto: webtribune

Треба нагласити да је тадашњи папа, Лав XIII (1810-1903), јавно и писмено признао Дубровчанима да су Срби.

– У Дубровнику, од памтивека, говорило се српски, говорило – како од пучана, тако од властеле, како код куће тако и у општини – тврдио Натко Нодило, који се поред Фрање Рачког сматра за утемељивачем хрватске историје.

Pročitajte i  Медвед јурио чувеног глумца на Старој планини: Спасила га српска полиција, а Бер Грилс им се ЈАВНО ЗАХВАЛИО

Као научника, красила га је пре свега приврженост истини.

Закључке је доносио само на основу поузданих извора и није подлегао притисцима. Доследност истини Натко Нодило је доказао и својим делом “Први љетописци и давна хисториографија дубровачка” (ЈАЗУ, Загреб, 1883. свеска 65, стране од 92. до 128.), где је, о језику Дубровника, написао овако:

– У Дубровнику, ако и не од првог почетка, а оно од памтивека, говорило се српски: говорило – како од пучана, тако од властеле; како код куће, тако у јавном животу и у општини, а српски је био и расправни језик – писао је.

Pročitajte i  Одувек сам живео у најгорим временима: Момо Капор БРУТАЛНО описао суштину живота код нас САМО ЈЕ ОВАКО ИСПРАВНО ЖИВЕТИ

Данас у Дубровнику нема више ниједног Србина, осим оних малобројних који долазе на летовање.

srpski jezik u dubrovniku

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име