Према подацима које је скупила Аустроугарска држава, када је 31. децембра 1890. године пописала становништво града Дубровника, српским језиком говори апсолутна већина од 5.823 људи, италијанским 677, чешким 48, пољским 6, немачким 263 и мађарским 384.

Ту су и подаци за друга места у општини Дубровник, који су још фрапантнији, јер Срби у већини места чине 100 одсто становништа, преноси webtribune.rs.

Pročitajte i  Почиње Петровски пост: ОВО су правила којих треба да се придржавате!
Foto: webtribune
Foto: webtribune

Треба нагласити да је тадашњи папа, Лав XIII (1810-1903), јавно и писмено признао Дубровчанима да су Срби.

– У Дубровнику, од памтивека, говорило се српски, говорило – како од пучана, тако од властеле, како код куће тако и у општини – тврдио Натко Нодило, који се поред Фрање Рачког сматра за утемељивачем хрватске историје.

Pročitajte i  У кога су Срби веровали пре хришћанства: Празник Видовдан био је посвећен ОВОМ богу

Као научника, красила га је пре свега приврженост истини.

Закључке је доносио само на основу поузданих извора и није подлегао притисцима. Доследност истини Натко Нодило је доказао и својим делом “Први љетописци и давна хисториографија дубровачка” (ЈАЗУ, Загреб, 1883. свеска 65, стране од 92. до 128.), где је, о језику Дубровника, написао овако:

– У Дубровнику, ако и не од првог почетка, а оно од памтивека, говорило се српски: говорило – како од пучана, тако од властеле; како код куће, тако у јавном животу и у општини, а српски је био и расправни језик – писао је.

Pročitajte i  "Следећи пут ћу само да га ШУТНЕМ!" Јасмина је нашла новчаник на улици, а кад је хтела да га врати власнику уследио је шок!

Данас у Дубровнику нема више ниједног Србина, осим оних малобројних који долазе на летовање.

srpski jezik u dubrovniku

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име