Силазак Светог Духа на апостоле – Празник рођења цркве Христове у народу познат као Духови

0
1596

Силазак Светог Духа на апостоле – Празник рођења цркве Христове

Педесети дан после Васкрса Господа нашега Исуса Христа, одн. десети дан после Спасовдана, наша Црква слави Духове или Свету Тројицу.

silazak svetog duha na apostole

На тај дан апостоли су се сви заједно окупили на једном месту. Одједном је настала хука са неба која је испунила кућу у којој су седели. Пламтећи језици испуњени Светим Духом поставили су се на сваког од њих. Тако су апостоли примили Светог Духа и почели да говоре другим језицима – како им је Дух Свети дао да говоре. Народ се туда окупљао и слушао како говоре њиховим језиком. Сви су се дивили и чудили говорећи: “Гле, зар нису сви ови што говоре Галилејац?”

Pročitajte i  Бакини савети за природно уклањање флека: Не оштећују тканину и биће вам злата вредни

На тај начин Господ је послао апостоле да проповедају веру хришћанску по целом свету.

Тако се испуни оно што је Исус својим ученицима пред одлазак на небо обећао.

Сила Светог Духа одмах је почела да дејствује, јер је Петар ватреном речју придобио тога дана три хиљаде људи за Христову науку.

Pročitajte i  Ко је Србин и српскога рода данас слави Видовдан, дан када је цар Лазар изабрао небеско царство уместо земаљског

silazak svetog duha na apostole

Силаском Светог Духа на апостоле завршено је оснивање цркве Христове или царства Божијег на земљи од Господа Исуса Христа. Од тога момента црква Христова је почела да живи пуним животом и да расте, примањем к себи других душа. Тако да се овај празник сматра и “рођенданом” Цркве Христове.

У спомен овог важног и знаменитог догађаја, Силаска Светог Духа на апостоле и у част Свете Тројице, Бога у три лица, а посебно у част Светог Духа, слави црква празник који се зове Педесетница, јер се слави у педесети дан после Пасхе – Васкрса, када су Јудеји салвили своју Педесетницу. С тога овај празник има три назива: Тројице, Силазак Светог Духа наапостоле ( Духови ) и Педесетница.

Pročitajte i  Пијте и мршавите! Довољно је само 5 дана - Чај од першуна чува здравље и витку линију

Увек пада у недељу и прославља се три дана у нашем народу. Тих дана многи градови и села прослављају заветине тј. колективне славе мештана које су често праћене вашарима. Такође, ово је и крсна слава многих домова.

svetigora.com

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име