DUHOVNA MUZIKA: 10 najlepših pesama za uzdizanje ka Bogu

0
28246

Duhovna muzika se kod nas pojavljuje sa prijemom vizantijskog pravoslavnog bogosluženja. Tekstovi su prevođeni, a pojanje je bilo prilagođavano, mogućnostima crkvenoslovenskog jezika.

Smatra se da je veliki vizantijski kompozitor, Jovan Kukuzelj, bio slovenskog porekla, te bi, ukoliko je to tačno, on bio prvo veliko ime u istoriji slovenske muzike.

Ne zna se tačno gde je rođen, ni kada je živeo. Obrađivao je stare melodije, ali je stvarao i ove, te je bio, dakle, i originalan kompozitor. U njegove kompozicije ubraja se i Tužbalica Bugarke. Kukuzelj je bio i obnovitelj i reformator vizantijske muzike, a poseban značaj je imao i u osmišljavanju sistema muzičke pismenosti, koja se zasniva da beleženju muzike naročitim znakovima zvanim neume.

Pročitajte i  Помолимо се свецу: Молитва Светом Архангелу Михаилу

Vizantijsko pojanje je jednoglasno i bilo je izvođeno solistički ili u horu. Dirigent je pokazivao tok melodije.

Prvi srpski kompozitori, čija su imena sačuvana bili su: Stefan Srbin, s kompozicijom Ninja sili (Sada nebeske sile), Nikola Srbin i Isajia Srbin, koji su pevali u čast južnoslovenskih svatitelja.

Začeci duhovne muzike kod nas datiraju još sa početka 15. veka, a interesovanje za ovaj vid muzike nije popustilo ni do savremenog doba.

Pročitajte i  Данас су Митровске задушнице: Обичаји налажу да 3 ствари обавезно носите на гробље

drugi dan duhova

Danas u mnogim gradovima širom Srbije gostuju raznorazni izvođači duhovne muzike: od horova crnačke i islamske duhovne muzike do ruske i jevrejske, a pravoslavna duhovna muzika ulazi čak i u popularnu kulturu (grupa Legende ili svojevremeno Idoli).

Mnogi pravoslavni teolozi ne nalaze obravdanja za ovakvo istupanje duhovne muzike iz crkve, jer smatraju da je ona pre svega pomoćno sredstvo za uzdizanje ka Bogu, pa njenu estetsku funkciju treba zanemariti.

Danas se u hramovima srpske pravoslavne crkve može čuti pojanje po takozvanom karlovačkom napevu, koji je osmislio Stevan Mokranjac.

Pročitajte i  Будите добар гост на слави: Како се правилно иде на славу

Posušajte najlepše duhovne pesme!

Uživajte!

1.Stefan Srbin: Ninja sili

2. Pavle Aksentijević- Marije, bela Marije (Boj na Kosovu)

3.Divna Ljubojević- Blagoslovi duše moja Gospoda

4. Dečanski monasi- Carica tišine

5.Manastir Kovilj- Psalm 117

6. Čista Djevo Vladičice, (Agni Parthene)

7.Hor Mojsije Petrović- srpski vizantijski hor

8. Danica Krsitić- Himan Svetom Savi

9. Kornelije Stanković- Liturgija Svetog Jovana Zlatoustog

 

10. Stevan St. Mokranjac- Heruvimske pesme

 

 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име