Духовски понедељак: Девојке данас треба да исплету венац, а ОВУ СТВАР НИКАКО не узимајте у руке!

0
2869

Српска православна црква и њени верници обележавају данас други дан празника Духови, у народу познат као Духовски понедељак. Празник је обележен црвеним словом у календару.

duhovski ponedeljak

Празник Духови, који представља и рођендан хришћанске цркве, слави се тачно 50-ог дана од Васкрса. Народ има више имена за овај празник, па га негде називају још и Тројица, Силазак Светог Духа на Апостоле и Педесетица.

Педесетог дана од Христовог васкрсења на Свете апостоле, христове ученике који су након што је васкрсао, остали да се моле у Јерусалиму, сишао је Свети дух и тада се догодило чудо! Свети апостоли могли су проповедати веру на језицима које до тада нису знали, тако да их је свако могао разумети.

Pročitajte i  Српске куће од 1000 евра нико неће да купи, док се неке друге продају странцима који не питају за износ

Захваљујући чуду, тога дана 3000 људи поверовало је у Христа и примило на себе Свету тајну крштења.

За сам празник Духови везује се обичај који је установљен још од давнина, да се кућа украшава цвећем и грањем као знак сећања на доба у коме се лутало са Мојсијем и живело у кућама од цвећа и грања.

Pročitajte i  Рецепт за манчмело - Јефтин, брз и преукусан колач који ће сви обожавати

У православне цркве уноси се цвеће и плету се венци.

Духовски понедељак представља други дан празника Духови. За данашњи дан везано је много обичаја.

trojica

Већ је познато да се на црвено слово не раде никакве покућне ствари, нити тежи послови на њивама или око имања. Конац и иглу немојте никако узимати у руке, јер може донети невољу.

Поред овог постоји још један леп обичај на Духовски понедељак, везан за љубав.

Pročitajte i  Овако је настала чувена песма Видовдан: Послушајте најбоље верзије

Која девојка жели да се уда ове године обавезно треба да исплете венац од траве у цркви и поклони га мушкарцу који јој се допада. Веровања кажу да ће се тај младић заљубити у вас и до краја године вас запросити.

Такође, ако желите да вас младост и лепота служе дуго, умијте се водом у којој је преноћило цвеће које се носи у цркву, те ћете дуго имати бело и чисто лице.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име