ĐUMBIR KAO LEK: Biljka koja će vam ublažiti bol, pomoći da smršate i poboljšate cirkulaciju

Đumbir se još od davnina koristi u medicinske svrhe  zbog svojih antiseptičkih svojstava i spada u najlekovitije namirnice na svetu.

Za šta je đumbir dobar?

1. On je sagorevač masnoće i pomaže u gubitku kilograma. Ovaj začin stvara osećaj sitosti, pa nećete imati potrebu za grickalicama između obroka.

2. Deluje preventivno na pojavu Alchajmerove bolesti.

3. Umanjuje bol. Bez obzira na to koji je uzrok bola, đumbir će vas osloboditi neprijatnog osećaja jer ima antiupalna svojstva.

4. Ova biljka takođe ima neverovatan uticaja na zdravlje osoba koje pate od upale sinusa. I u tom slučaju će čaj od đumbira biti pravi izbor. Takođe ga mogu piti i osobe koje pate od astme jer ima povoljan uticaj na disajne puteve.

5. Đumbir se preporučuje i osobama koje imaju lošu cirkulaciju jer poboljšava protok krvi. Zbog toga povoljno utiče i na zdravlje i izgled kože jer otvara pore.

Pročitajte i  Искористите јединствену прилику: Закупите локал на београдским пијацама!

6. Ukoliko osećate mučninu ili imate gorušicu, skuvajte čaj ili dodajte đumbir svojim jelima.

Ovo su samo neka od mnogo blagotvornih svojstava đumbira i zato predlažemo da se ovaj aromatičan koren češće nađe na vašem jelovniku.

Kako da ga koristite?

Čaj od đumbira je odličan način da započnete dan zdravim toplim napitkom.

Količinu vode po želji  stavite da proključa, sklonite sa vatre i dodajte prethodno opran i iseckan na kolutiće đumbir, poklopite posudu i ostavite da odstoji 5 do 15 minuta u zavisnosti od ukusa.

Kako da smršate uz pomoć đumbira?

Sipajte čaj od đumbira u termos zajedno sa komadićima đumbira. Pripremajte i pijte svakodnevno ovaj napitak tokom šest meseci.

Nosite ga sa sobom gde god da idete, na posao, izlet, u kupovinu, na putovanju, neka vam stoji pored kompjutera ili televizora… Ispijajte vrući napitak u gutljajima tokom celog dana.

Pročitajte i  Лазарева субота је дан дечје радости: Зашто су деца у центру овог празника који слави Исусово чудо васкрсења Лазара?

I još jedan efikasan  savet za vitku liniju – neka prođe najmanje tri sata između obroka, a tako i između poslednjeg obroka uveče i odlaska na spavanje.

Ko ne sme da koristi đumbir?

Ovaj lekoviti aromatični koren nije jednako pogodan za sve. Neke grupe ljudi bi ipak trebalo da ga izbegavaju.

1.Trudnice

Đumbir sadrži moćne stimulanse koji mogu da dovedu do preuranjenih kontrakcija. Trudnice bi naročito trebalo da ga izbegavaju u poslednjim nedeljama trudnoće.

2. Osobe koje žele da se ugoje

Đumbir je idealna namirnica stvar za osobe koji žele da smršaju, jer ubija apetit i pomaže u eliminisanju masti. S druge strane, oni koji pokušavaju da povećaju telesnu težinu treba da ga izbegavaju, kao i sve suplemente na bazi ovog korena.

Pročitajte i  Лазарева субота је дан дечје радости: Зашто су деца у центру овог празника који слави Исусово чудо васкрсења Лазара?

3. Ljudi sa poremećajem krvi

Đumbir ubrzava cirkulaciju, što je generalno dobra stvar, ali ne za one koji imaju poremećaje krvi kao što je hemofilija. U takvom slučaju ova biljka može da pogorša stvari.

4. Ljudi koji piju lekove za pritisak i dijabetes

Ukoliko pijete lekove za regulisanje pritiska ili dijabetes, spadate u posebno rizičnu grupu kada je đumbir u pitanju, jer ova biljka može da utiče na to kako lekovi deluju na vaš organizam, piše healthyfoodhouse.com. Posebno je rizično kombinovati đumbir sa antikoagulantima, beta-blokatorima i lekovima na bazi insulina.

ginger
Đumbir

 

PROČITAJTE JOŠ: CVEKLA: Lekovita biljka puna minerala koja sprečava starenje

PROČITAJTE JOŠ: KANTARION leči svaku boljku

 

izvor:stvarukusa

Искористите јединствену прилику: Закупите локал на београдским пијацама!

Овом приликом обавештавамо јавност да је  ЈКП „Београдске пијаце“...

Само за искусне куваре и куварице: Рибљи паприкаш са севера Бачке

Почнимо са чињеницом да је јело под називом „риба...

Боља него француска: Војвођански рецепт за гушчију паштету

Ово луксузно јело које је у понуди најелитнијих ресторана...

Марикин колач са јабукама: Рецепт са Палића стар преко 100 година

Лагана и укусна посластица коју је госпођа Марика пронашла...