Friday, February 14, 2025
NaslovnaSrpska jelaStarinska poslastica "dunavski talasi" osvojiće vas na prvi zalogaj

Starinska poslastica “dunavski talasi” osvojiće vas na prvi zalogaj

Kolač vrlo zanimljivog izgleda, a bogami i ukusa! Obožavaćete ga! A što je najvažnije, ne zahteva mnogo novca.

Potrebno vam je:

6 jaja,
300 grama višanja iz kompota

dunavski talasi

Za prvo testo:
15 kašika brašna,
15 kašika šećera,
1 prašak za pecivo,
100 ml mleka,
100 ml ulja

Za drugo testo:
15 kašika brašna,
15 kašika šećera,
2 kašike kakao praha,
1 prašak za pecivo,
100 ml mleka,
100 ml ulja

Za krem:
250 grama putera,
2 kesice pudinga od vanile,
600 ml mleka

Za preliv:
50 grama putera,
100 grama čokolade za kuvanje,
10 kašika šećera,
1 šolja vode.

Priprema prvog testa:

Mikserom umutiti 3 jajeta i postepeno dodavati 15 kašika šećera. Ne prekidajući mućenje, dodati 100 ml mleka i 100 ml ulja. Pomešati 15 kašika brašna i prašak za pecivo, pa dodati u sud.

Za drugo testo ponoviti postupak, samo dodati i kakao.

dunavski talasi

Tepsiju obložiti papirom i presuti žutu smesu. Izravnati površinu, pa prošarati braon smesom i posuti višnje. Peći 30 minuta na 150 stepeni. U šerpu na šporetu sipati oko pola litre mleka. Dodati 7 kašika šećera, a u preostalo mleko u menzuri dodati prašak za puding. Kuvati puding dok ne dobije potrebnu gustinu, pa skloniti sa šporeta.

Pripremiti preliv:

U šerpu na šporetu sipati šolju vode. Dodati 3 kašike šećera, 50 grama putera i čokoladu izlomljenu na kocke. Skloniti sa šporeta i ostaviti da se ohladi.

Mikserom umutiti 250 grama putera. Kada postane penast, dodati ohlađeni puding i mutiti mikserom dok se sastojci ne sjedine. Kolač nafilovati, pa napraviti preliv od čokolade i preliti kolač.

BastaBalkana.com

Katarina
Katarina
Opančar u usponu
RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime

Most Popular

Recent Comments