SLAVIMO ĐURĐIC: Dan kada su prenete mošti Svetog Đorđa

Velikomučenik i borac za hrišćanstvo Sveti Đorđe je veoma poštovan u srpskom narodu i slavi se dva puta,  16. novembra kao Đurđic- dan prenosa svetih moštiju i 6. maja kao Đurđevdan kada se obeležava dan njegove smrti.

durdic-2

Iako nije crveno slovo, Đurđic je česta krsna slava kod srpskih porodica i ovaj praznik ima veliki značaj za pravoslavnu crkvu.

U noći uoči stradanja, sveti Đorđe je video Hrista, koji mu je na glavu stavio venac pobednika i rekao da će uskoro biti sa njim. Sveti Đorđe je to snoviđenje ispričao svom slugi i zamolio ga da njegovo telo prenese u Palestinu, zavičaj njegove majke. Mošti Svetog Đorđa su po njegovoj vlastitoj želji prenete u Lidu palestinsku u hram koji je njemu posvećen.

durdic-1

Sveti Đorđe se na ikonama najčešće predstavlja na konju, sa mačem u ruci kako ubija aždaju. Na ikonama za praznik Đurđic se predstavlja bez konja, u stojećem položaju sa kopljem ili mačem u ruci.

Sveti Đorđe ubija aždaju je  jedna od najpoznatijih priča u vezi sa ovim svecem.

Prema predanju u Lidi u Palestini, u jezeru,  živeo je ogroman  zmaj koji je proždirao ljude koji bi se našli u blizini jezera. Zmaj je imao otrovan dah zbog kojeg su se ljudi razboljevali i umirali. Narod je zatražio pomoć od vladara u borbi protiv smrtonosne nemani.  Vladar je naredio da se svakog dana na jezeru žrtvuje jedno dete.

durdic-3

 

Kada je tebalo da se žrtvuje vladarova jedinica, pojavio se Sveti Đorđe i zario aždaji koplje u čeljust. Kćerka vladara je po naređenju Svetog Đorđa vezala svoj pojas zmaju oko vrata i odvela ga ka gradu. Tada su vladar i njegov narod primili hrišćanstvo i sazidali hram posvećen Svetom Đorđu i Bogorodici.

Zemunska pijaca: Novi izgled, stari duh

Posle modernizacije pijaca „Palilula“, „Stari Merkator“, „Borča“ i „Beogradski...

Zakupite tezgu: Beogradske pijace objavile oglas za izdavanje u zakup pijačne opreme

Ovom prilikom obaveštavamo zainteresovana lica da je danas, 22....