Sestra Dušica iz šok sobe: Umrla je negujući bolesnika zaraženog variolom

0
2234

Medicinska sestra Dušica Spasić te 1972. godine imala je 23 godine i radila je kao sestra na Prvoj hirurškoj u Beogradu. Njen život prekinut je tragično jer je negovala bolesnika ne sluteći da je zaražen smrtonosnom variolom.

Mlada dvadesettrogodišnja devojka zaražena je opasnom bolešću, nije bila vakcinisana i fatalni ishod bio je neminovan. Variola vera se tada smatrala iskorenjenom bolešću i samo zahvaljujći akademiku Kosti Todoroviću koji je u I svetskom ratu video boginje one su posle više dana prepoznate.

Umrla je 24. marta, a sahranjena je tajno, na kraju resničkog groblja, u beogradskom predgrađu u kojem je živela. Na ovu medicinsku sestru danas podseća ulica sa njenim imenom u Resniku i bista u holu klinike u kojoj je radila.

Pročitajte i  Oko ovog srpskog sela OTIMALE su se velike SILE: Jedino je bilo ucrtano na mapi sveta

– I posle toliko godina boli nas – započinje Slobodan, Dušičin brat ispovest za “Novosti”.

– Nikada nismo saznali pojedinosti u kakvim je mukama preminula. Osećali smo roditelji i ja da je nećemo više videti, ali postojala je nada da je ipak živa. Tri nedelje proveli smo u karantinu. Tek na otpustu saopštili su nam da je naša Dušica umrla od variole vere. Samo je tadašnji sekretar mesne zajednice znao gde joj je grob.
– Nijedna vakcina Dušici se nije primila kada je bila dete, i zato nije bila imuna na variolu. Kada je taj zaraženi pacijent stigao niko nije znao šta mu je. Dušica je bila ta koja ga je negovala u šok-sobi, davala mu sondu. Nama je samo mogla da kaže da je reč o atipičnom slučaju – priseća se Slobodan.

Pročitajte i  Cigarete mu spasile život: Kako su dve paklice "Morave" sačuvale Sretenu glavu od bombi
Dušica Spasić

– Sahrana je obavljena pod policijskom pratnjom. Resnik je bio blokiran, a saobraćaj zaustavljen tog petka. Otac, majka i ja smo odvedeni u karantin dan kasnije u hotel “Nacional” na Novom Beogradu i ništa nismo znali, pošto nam je do tada bilo zabranjeno da izlazimo iz kuće. Tri nedelje nadali smo se dobrim vestima. Po izlasku iz izolacije, odvedeni smo na Dušičino večno počivalište – kaže Slobodan za Novosti.

Pročitajte i  Običaji za drugi dan Božića: Slavimo Sabor Presvete Bogorodice - Ovom MOLITVOM odajte joj zahvalnost

Klinički centar Srbije ustanovio je pre 16 godina i nagradu “Dušica Spasić”, koja se dodeljuje medicinskim sestrama izuzetnih ljudskih i profesionalnih vrednosti.

izvor: Novosti

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime