Dvorac u Vojvodini kog obilaze samo najsmeliji turisti: Kapetanovo krije jezivu smrt njegove vlasnice koja i danas intrigira posetioce

0
7083

Dvorac Kapetanovo koji se nalazi u ataru van svakog mesta, na putu Zrenjanin -Vršac u blizini mesta Stari Lec, nepuni vek krije intrigantnu i mističnu priču o njegovim bivšim vlasnicima. Zato, ukoliko se zateknete u Banatu, a posebno ako volite mistiku i avanturu, ne propustite da posetite dvorac Kapetanovo u blizini Starog Leca.

dvorac kapetanovo

Prema predanju, dvorac je podigao vlastelin Bela Botka. Kažu da je voleo svoju ženu i kocku. Zbog ljubavi prema kocki izgubio je ženu. Tačnije, 1938. godine Bela je na kocki izgubio dvorac, nakon čega se njegova žena Ema, 2.avgusta, popela na najvišu kulu, polila benzinom i zapalila. Kažu da je od nje nije ostao čak ni pepeo, samo pramen plave kose koji je poput venčanice smrti dugo obletao oko zamka.

Pročitajte i  Mesto gde se kupaju vile i večno vezuju zaljubljeni: Prekrasni vodopad na Gostiljskom potoku NIKOGA NE OSTAVLjA RAVNODUŠNIM

dvorac kapetanovo

Toga avgusta 1938. nebom su svake noći šarale zvezde repatice podsećajući na taj tužni vatromet. Legenda kaže da se svakog drugog avgusta, na svetog Iliju, noću pojavljuje u jednoj od soba zamka senka žene sa dugom plavom kosom koja gleda u banatsku ravnicu. I danas, kada kosci kose travu oko zamka, na njihovim kosama i grabljama se umesto trave ponekad nađe pramen plave kose.

Ako je verovati legendi, svakog 2. avgusta, noću na svetog Iliju odajama šeta duh žene sa dugom plavom kosom. Grb porodice Botka na istočnom zabatu (lav sa krunom koji u šapi drži zvezdu) počinje da svetli i redovno se čuje rika. Meštani pak kažu da smatraju da se radi samo o grmljavini.

Pročitajte i  Nije imao NI KAP SRPSKE KRVI, a borio se za našu zemlju i puškom i perom - Svaki ručak završavao je sa “ŽIVELA VELIKA SRBIJA!”

Naime, dvorac je na licitaciji 1938. kupio bogati trgovac Franc Maj za miraz ćerki, koja ga je udajom donela poslednjem predratnom vlasniku Milanu Kapetanovu, po kome i danas nosi ime. Milan Kapetanov, je zadržao dvorac u svom vlasništvu do kraja drugog svetskog rata, kada mu je zakonom o nacionalizaciji oduzet.

dvorac kapetanovo

Zgrada predstavlja primer izrazite neogotičke arhitektonske koncepcije skladnih proporcija sa svim odlikama romantičarske predstave o tipu i obliku objekta ove namene. Sa tri strane se nalaze visoki zabati, koji se izdižu iznad krovova, sa stepenastim ivicama i ističu centralni rizalit i ulazni trem. Sa četvrte bočne strane se nalazi kvadratna visoka kula sa nazubljenim završetkom, koja imitira srednjovekovne dvorce. Svi prozori imaju oštro prelomljen gotski luk, fasade su na spratu glatko malterisane, a u prizemlju je imitacija složenih krupnih kamenih kvadera.

Pročitajte i  NAJLEPŠA BIBLIJSKA IMENA: Moćna, simbolična i veoma retka, imaju dugu tradiciju, a danas su skoro zaboravljena

dvorac kapetanovo

Kao pojava, Kapetanovo predstavlja redak primer “poljskih dvoraca”. Položajem van naselja i arhitekturi primerenoj ovoj koncepciji, predstavlja izuzetno zanimljiv primer pseudosrednjevekovnog zamka.

Dvorac je danas u privatnom vlasništvu, renoviran sa sačuvanom prvobitnom arhitekturom, u restoran sa hotelom. Dvorac je spomenik kulture od velikog značaja.

https://www.youtube.com/watch?v=h0B-uuequlg

Izvor: Južni Banat, www.plandiste.com

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime