Дворац у Војводини ког обилазе само најсмелији туристи: Капетаново крије језиву смрт његове власнице која и данас интригира посетиоце

0
7787

Дворац Капетаново који се налази у атару ван сваког места, на путу Зрењанин -Вршац у близини места Стари Лец, непуни век крије интригантну и мистичну причу о његовим бившим власницима. Зато, уколико се затекнете у Банату, а посебно ако волите мистику и авантуру, не пропустите да посетите дворац Капетаново у близини Старог Леца.

дворац капетаново

Према предању, дворац је подигао властелин Бела Ботка. Кажу да је волео своју жену и коцку. Због љубави према коцки изгубио је жену. Тачније, 1938. године Бела је на коцки изгубио дворац, након чега се његова жена Ема, 2.августа, попела на највишу кулу, полила бензином и запалила. Кажу да је од ње није остао чак ни пепео, само прамен плаве косе који је попут венчанице смрти дуго облетао око замка.

Pročitajte i  Турски султан тражио је од Козака из Запрожја да се предају: Њихов одговор ушао је у историју као најсмешнији дипломатски одговор икад

дворац капетаново

Тога августа 1938. небом су сваке ноћи шарале звезде репатице подсећајући на тај тужни ватромет. Легенда каже да се сваког другог августа, на светог Илију, ноћу појављује у једној од соба замка сенка жене са дугом плавом косом која гледа у банатску равницу. И данас, када косци косе траву око замка, на њиховим косама и грабљама се уместо траве понекад нађе прамен плаве косе.

Ако је веровати легенди, сваког 2. августа, ноћу на светог Илију одајама шета дух жене са дугом плавом косом. Грб породице Ботка на источном забату (лав са круном који у шапи држи звезду) почиње да светли и редовно се чује рика. Мештани пак кажу да сматрају да се ради само о грмљавини.

Pročitajte i  СРБИ СУТРА СЛАВЕ СВОГ НАЈВЕЋЕГ СВЕТИТЕЉА: Обичај налаже да се тог дана НИКАКО НЕ НОСИ ОВА БОЈА, јер навлачи несрећу!

Наиме, дворац је на лицитацији 1938. купио богати трговац Франц Мај за мираз ћерки, која га је удајом донела последњем предратном власнику Милану Капетанову, по коме и данас носи име. Милан Капетанов, је задржао дворац у свом власништву до краја другог светског рата, када му је законом о национализацији одузет.

дворац капетаново

Зграда представља пример изразите неоготичке архитектонске концепције складних пропорција са свим одликама романтичарске представе о типу и облику објекта ове намене. Са три стране се налазе високи забати, који се издижу изнад кровова, са степенастим ивицама и истичу централни ризалит и улазни трем. Са четврте бочне стране се налази квадратна висока кула са назубљеним завршетком, која имитира средњовековне дворце. Сви прозори имају оштро преломљен готски лук, фасаде су на спрату глатко малтерисане, а у приземљу је имитација сложених крупних камених квадера.

Pročitajte i  Савет патријарха Павла: Како опоменути пријатеље и ближње када видите да греше

дворац капетаново

Као појава, Капетаново представља редак пример “пољских двораца”. Положајем ван насеља и архитектури примереној овој концепцији, представља изузетно занимљив пример псеудосредњевековног замка.

Дворац је данас у приватном власништву, реновиран са сачуваном првобитном архитектуром, у ресторан са хотелом. Дворац је споменик културе од великог значаја.

https://www.youtube.com/watch?v=h0B-uuequlg

Извор: Јужни Банат, www.plandiste.com

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име