Дворац Шлос у Голубинцима крије мрачне тајне: Усамљена капетаница из њега слала је Бетовену писма, а Карађорђе је ту пронашао склониште

0
2378

Дворац Шлос код Голубинаца саграђен је 1777. године, за потребе официрских породица војне границе као управна зграда у Голубинцима.

Дворац Шлос

Налази се у центру Голубинаца, окружен парком. Више пута зграда је адаптирана, али основна концепција никада није рушена.

Дворц Шлос од изузетне је архитектонске и историјске вредности и спада у споменик културе од изузетног значаја.

 

О овом дворцу круже разне приче, од оне да је први власник – спахија једне ноћи затекао своју младу супругу у загрљају слуге, слугу погубио, а супругу голу свезао за северни стуб замка, где је после седам дана умрла од жеђи и глади. После овог недела и сам власник је одлучио да оконча свој живот, те да се после тога у јесење дане пред дворцем годинама појављивао човек који се молио на рушевинама дворца, а сељани у Голубинцима су у тим ноћима палили свеће у прозорима својих кућа.

Pročitajte i  Ћирило и Методије су Словенима подарили писменост како би разумели хришћанску мисао

Љубавна прича о капетаници Жанет Хонтор, која је из Шлоса слала писма свом љубавнику Лудвигу ван Бетовену, музичару на двору у Немачкој, и дан-данас се препричава. Жанет се, наиме, по жељи родитеља удала за капетана Карла фон Грета, који је службовао у Шлосу. Заљубљена у музичара, слала је из Шлоса писма пуна љубави и жеље да се поново види са младим Бетовеном.Усамљена Жанет, у зимској тишини сремске равнице, према расположивим документима, прва се сетила своје страсне љубави музичара Бетовена и из Шлоса му упутила новогодишњу честитку.

Pročitajte i  Родитељи, ово није за игру: Видео игрице, чак и оне стратешке, заглупљују децу!

Убрзо затим стигло је писмо из Бона, у ком је Бетовен, између осталог, написао:

“Пуно срце даје слабији звук, празно одјекује из свих тонова, осећа се ипак његова жудња и ах, разуме се његова чежња. Са великим пријатељством препоручујем се, Лудвиг ван Бетовен, дворски музичар у Бону.”

У Бетовеновом музеју у Бону чува се једно писмо у ком капетаница објашњава цртежом, свом љубавнику како може доћи до дворца Шлос у Срему, па одатле иде и претпоставка да је и велики уметник боравио у Шлосу и имао љубавну авантуру са лепом капетаницом.

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

Од историјске важности је  податак да је Карађорђе Петровић, после слома Првог српског устанка 1813. године, бежећи од Турака, боравио у Земуну, тј. у манастиру Фенек, а онда у Шлосу, одакле је 11. новембра 1813. године одведен у петроварадинску тврђаву.

Аутор: Опанак/Новости

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име