Džinovski opanak- putujući muzej u čast solunskim ratnicima izaziva veliku pažnju posetilaca

0
924
Foto: Naše ruke - Naše ruke

Prema rečima organizatora, mnogi posetioci plaču posmatrajući ovu izložbu, sećajući se naših predaka, njihove hrabrosti i odlučnosti…

Povodom veka od proboja Solunskog fronta i završetka Velikog rata, na Trgu oslobođenja u centru Požarevca postavljen je džinovski opanak koji su pre četiri meseca napravili članovi nacionalne asocijacije za stare i umetničke zanate i domaću radinost “Naše ruke” iz Beograda.

Foto: Fejsbuk/Naše ruke – Naše ruke

U ovom svojevrsnom eksponatu s kojim krstare Srbijom otvorena je i izložba pod nazivom “Junaci u opancima”, a postavku čine autentična obuća ratnika iz tog slavnog doba i fotografije vojnika koji su porazili znatno opremljenijeg neprijatelja.

Pročitajte i  Počela je sezona slava: Najbolja i najpovoljnija nabavka je na pijaci

Ova nesvakidašnja limena atrakcija je dugačka šest i po, široka tri i po metra, a teška je čitavu tonu. Ipak, na samo nekoliko kvadrata je uspešno predstavljena vojna istorija ondašnje Srbije…

Foto: Fejsbuk/Naše ruke – Naše ruke

– Svi eksponati su autentični, uključujući i vojničku trubu, a izložba ukazuje i na to da opanci nisu bili samo obuća, već neretko i hrana Solunaca, koji su ih jeli da ne bi umrli od gladi. Ovde su i panoi sa izjavama neprijateljskih oficira koji hvale hrabrost i izdržljivost srpske vojske – kaže kustos mini-izložbe Danica Veselinović i naglašava da, zbog izumiranja ovog starog zanata, centralno mesto zauzima figura opančara Milovana, iza kojeg je postavljena tezga sa autentičnim alatom.

Pročitajte i  Srbija među najboljim destinacijama sveta za 2022. godinu!
Foto: Fejsbuk/Naše ruke – Naše ruke

Ovaj nesvakidašnji opanak-muzej, u koji se ulazi kroz vrata postavljena na peti, prethodno je bio postavljen u Guči, Beogradu, Smederevu, Tršiću i Valjevu, a projekat nacionalne asocijacije “Naše ruke”, koju predvodi opančar Dejan Milosavljević se realizuje od juna i – uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija – trajaće do novembra.

Pročitajte i  Jubilarni Dani energetike i investicija na Novosadskom sajmu!

Izvor: Novosti

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime