Ekipa “Nemanjića” pred ponovno prikazivanje serije odgovorila je na kritike upućene seriji i koliki je zaista njihov budžet za snimanje. Evo šta su rekli…

0
765
Sloboda Mićalović u ulozi Ane Dandolo i Vojin Ćetković u ulozi Stefana Prvovenčanog. Serija Nemanjići - Rađanje kraljevine

Na konferenciji za medije koja je održana 14. februara povodom nastavka prikazivanja serije Nemanjići – Rađanje kraljevine, ekipa serije odgovorila je na oštre kritike koje je serija dobila posle prikazivanja pilot -epizode, a otkriveno je i koliko je zaista novca uloženo u budžet serije.

Seriju “Nemanjiće” gledaćemo ponovo 17. februara na prvom programu RTS-a.Na početku konferencije RTS je zvanično saopštio da će planiran budžet od 3,2 miliona evra biti umanjen i iznosiće oko 3 miliona.

Veći deo sredstava za realizaciju projekta 1,82 miliona evra obezbedili su finansijeri, sponozori i prijatelji serijala. Ostatak je RTS obezbedio iz komenercijalnih prihoda, ne iz budžeta Republike Srbije, niti iz takse koju građani plaćaju svakog meseca. Serija ne može da se uporedi ni sa jednom do sada snimljenom serijom jer je najzahtevniji projekat rađen kod na koja se bavi 12 vekom. Ali one je veoma zahteva u smislu kostima, scenografije, produkcije, postpordukicje, rečeno je na konferenciji za novinare, a prenosi Blic.

Ekipa serije osvrnula se i na kritike upućene na račun jezika i govora u samoj seriji.

Evo šta su rekli:– Kako mala kaže “tata” i kako kaže “bre”. Koje su druge istorijske netačnosti? Gospodin Nebojša Bradić je naredio svom odeljenju da pregleda celu seriju i niko nikada nije rekao bre, ni u jednom trenutku serije. I šta sada polemišemo oko toga. Mala je rekla tata. Pa šta je to strašno. Nije se govorilo tata u tom vremenu. Mnoge stvari se nisu govorile u onom vremenu. Mi smo upotrebljavali današnji jezik da bi publika razumela. Da sam ja govrio jezikom domentijana i teodosija ne bi se ništa razumelo. Morali bi da titlujemo – rekao je scenarista Gordan Mihić.

Pročitajte i  PRED SAMO STRELjANjE APIS JE ZAPISAO OVE REČI: Znao je da će ga ubiti, ovo je poslednja ispovest najvećeg srpskog zaverenika

Urednik serijskog programa RTS-a, Nebojša Bradić istakao je da su morali da prevaziđu mnoge predrasude da bi ovaj projekat ugledao svetlost dana.

– Da li smo u stanju da napravimo seriju iz srednjeg veka? Da se podsetimo – ovo je prva pionirska serija koja se bavi tom epohom. S druge strane pitanje je bilo da li imamo dovoljno kvalitetnih pojedinaca i kreativnih timova koji su u stanju da iznesu ovaj projekat. I to se potvrdilo u procesu rada koji je bio veoma izazovan, složen, u svakom smislu naporan ali doneo je puno kreativnog zadovoljstvo ali i prozvod koji ćete imati prilike da vidite za nekoliko dana – ispričao je Nebojša Bradić.

Pročitajte i  NAJSKUPLjA SRPSKA PESMA! Zbog Ive Andrića za nju zna ceo svet, a nastala je zbog samo 2 REČI!

Svi glumci koji su učestvovali u snimanju serije istakli su da im je bila čast da rade na ovom projektu.– Meni je bila čast da igram Svetog Savu. Znamo da na našim prostorima istorija učiteljica života pa ponekada na balkanskom prostoru stvara se više istorije nego što može da se podnese. Polemika koju je izazvala ova serija je dobra po mom mišljenju. U svakom slučaju bila mi je čast pripadati ekipi koja je ušla u ovu avanturu, da sarađujem sa njima i nadam se da će naša epoha naći put do gledalaca – rekao je Dragan Mićanović, koji tumači lik Svetog Save.

Svakako najintrigantnija uloga pripala je jednom od najcenjenijih glumaca današnjice, Vojinu Ćetkoviću – uloga prvog srpskog kralja, Stefana Nemanjića.

Sećam se kako smo na prvoj konferenciji polemisali o tome šta će biti sa ovom serijom, da li ćemo uspetii da je uradimo do kraja i da će se podići mnogo bure oko svega ovoga što je dobro. Bilo je mnogo kritika na račun pilota serije koji je emitovan i mislim da je to dobro. Mi se bavimo javnim poslom i sasvim je normalno i poželjno dobiti kritike – kako pozitivne, tako i negativne – kaže Vojin Ćetković.

Pročitajte i  NAJLEPŠU LjUBAVNU PESMU NA GRČKOM NAPISAO JE SRPSKI VOJNIK: Pevaju je kao veliki hit, a nastala je iz tragične ljubavi našeg "Solunca" i Grkinje

On je objasnio i da mu je čast što je deo ovog projekta koji je, po njegovim rečima, nadasve hrabar.

– Ovo priča o Nemanjićima ne pripada samo nama, samo RTS-u, već pripada svima i meni je drago da se toliko ljudi uključilo u tu polemiku o tome kako treba i šta treba uraditi oko naše istorije. Kažem da sam imao zadovoljstvo i čast da radim sa ovakvom ekipom. Neću da vam pričam o kakvim smo uslovima radili, samo da smo bili jako hrabri i da smo se usudili da to budemo i mi smo prvi uradili seriju o jednom najvećem i najzančajnijem periodu naše istorije – kaže Vojin Ćetković, piše Blic.

Njegovu ženu Anu Dandolo u seriji tumači Sloboda Mićalović, Vojinova venčana supruga sa kojom je u srećnom braku.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime