Екипа “Немањића” пред поновно приказивање серије одговорила је на критике упућене серији и колики је заиста њихов буџет за снимање. Ево шта су рекли…

0
1068
Слобода Мићаловић у улози Ане Дандоло и Војин Ћетковић у улози Стефана Првовенчаног. Серија Немањићи - Рађање краљевине

На конференцији за медије која је одржана 14. фебруара поводом наставка приказивања серије Немањићи – Рађање краљевине, екипа серије одговорила је на оштре критике које је серија добила после приказивања пилот -епизоде, а откривено је и колико је заиста новца уложено у буџет серије.

Серију “Немањиће” гледаћемо поново 17. фебруара на првом програму РТС-а.На почетку конференције РТС је званично саопштио да ће планиран буџет од 3,2 милиона евра бити умањен и износиће око 3 милиона.

Већи део средстава за реализацију пројекта 1,82 милиона евра обезбедили су финансијери, спонозори и пријатељи серијала. Остатак је РТС обезбедио из коменерцијалних прихода, не из буџета Републике Србије, нити из таксе коју грађани плаћају сваког месеца. Серија не може да се упореди ни са једном до сада снимљеном серијом јер је најзахтевнији пројекат рађен код на која се бави 12 веком. Али оне је веома захтева у смислу костима, сценографије, продукције, постпордукицје, речено је на конференцији за новинаре, а преноси Блиц.

Екипа серије осврнула се и на критике упућене на рачун језика и говора у самој серији.

Ево шта су рекли:– Како мала каже “тата” и како каже “бре”. Које су друге историјске нетачности? Господин Небојша Брадић је наредио свом одељењу да прегледа целу серију и нико никада није рекао бре, ни у једном тренутку серије. И шта сада полемишемо око тога. Мала је рекла тата. Па шта је то страшно. Није се говорило тата у том времену. Многе ствари се нису говориле у оном времену. Ми смо употребљавали данашњи језик да би публика разумела. Да сам ја говрио језиком доментијана и теодосија не би се ништа разумело. Морали би да титлујемо – рекао је сценариста Гордан Михић.

Уредник серијског програма РТС-а, Небојша Брадић истакао је да су морали да превазиђу многе предрасуде да би овај пројекат угледао светлост дана.

– Да ли смо у стању да направимо серију из средњег века? Да се подсетимо – ово је прва пионирска серија која се бави том епохом. С друге стране питање је било да ли имамо довољно квалитетних појединаца и креативних тимова који су у стању да изнесу овај пројекат. И то се потврдило у процесу рада који је био веома изазован, сложен, у сваком смислу напоран али донео је пуно креативног задовољство али и прозвод који ћете имати прилике да видите за неколико дана – испричао је Небојша Брадић.

Сви глумци који су учествовали у снимању серије истакли су да им је била част да раде на овом пројекту.– Мени је била част да играм Светог Саву. Знамо да на нашим просторима историја учитељица живота па понекада на балканском простору ствара се више историје него што може да се поднесе. Полемика коју је изазвала ова серија је добра по мом мишљењу. У сваком случају била ми је част припадати екипи која је ушла у ову авантуру, да сарађујем са њима и надам се да ће наша епоха наћи пут до гледалаца – рекао је Драган Мићановић, који тумачи лик Светог Саве.

Свакако најинтригантнија улога припала је једном од најцењенијих глумаца данашњице, Војину Ћетковићу – улога првог српског краља, Стефана Немањића.

Сећам се како смо на првој конференцији полемисали о томе шта ће бити са овом серијом, да ли ћемо успетии да је урадимо до краја и да ће се подићи много буре око свега овога што је добро. Било је много критика на рачун пилота серије који је емитован и мислим да је то добро. Ми се бавимо јавним послом и сасвим је нормално и пожељно добити критике – како позитивне, тако и негативне – каже Војин Ћетковић.

Он је објаснио и да му је част што је део овог пројекта који је, по његовим речима, надасве храбар.

– Ово прича о Немањићима не припада само нама, само РТС-у, већ припада свима и мени је драго да се толико људи укључило у ту полемику о томе како треба и шта треба урадити око наше историје. Кажем да сам имао задовољство и част да радим са оваквом екипом. Нећу да вам причам о каквим смо условима радили, само да смо били јако храбри и да смо се усудили да то будемо и ми смо први урадили серију о једном највећем и најзанчајнијем периоду наше историје – каже Војин Ћетковић, пише Блиц.

Његову жену Ану Дандоло у серији тумачи Слобода Мићаловић, Војинова венчана супруга са којом је у срећном браку.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име