Српско село са 5 музеја: Прво еко – село у Србији оживљава прошлост и обичаје далеких предака

0
2131

Прво право еколошко село у Србији, Коштунићи, простире се на јужним падинама планине Сувобор, која својом дивљом лепотом доминира овим крајем Србије. Коштунићи су највеће село по површини у општини Горњи Милановац, али је становника према попису из 2011. било само 544.

еко село коштунићи

Кроз ово село протичу четири планинске реке и то: Граб, Буковача, Чемерница, Шибан, које су станишта многих врста речних риба и ракова. Ова средина одликује се изузетним еколошким и пејзажним вредностима, као што су долине планинских река и потока, са јасно израженим аграрним, шумским и ливадским екосистемима, богатим разноврсним лековитим биљем, шумским плодовима. Коштунићи имају благу и пријатну климу и имају повољну средњу годишњу температуру од 18 степени, са топлијом јесени од пролећа. Дарови природе су неколико бистрих потока са којих се вода може пити, пропланци и пасишта са чобанским колибама.

Pročitajte i  Како је 13 београдских насеља добило име: Бежанија, Миљаковац, Жарково, Миријево... имају интересантне приче о свом настанку

У средишту села изграђен је етно-комплекс „Анђелија Мишић“ са етно-кућом у којој се чува народно стваралаштво вештих ткаља, везиља и предиља. Потом је ту апартманско насеље у форми традиционалних вајата. Трећи је етнографски музеј у коме се чувају предмети које је народ овог краја користио у 18. и 19. веку. Више од 1200 експоната чине предмети које су становници сувоборских села користили у домаћинству и на њиви. Ови уникатни предмети јединствени су по томе што су рађени управо руком тог сељака. Настајали су од неких вероватно фабричких производа или је он сам измишљао, те прилагођавао свом животу и својим потребама.

Pročitajte i  Славни глумац био уверен да се никад неће женити, а ОНДА ЈЕ СРЕО СРПКИЊУ! Због ње се посвађао са ПОРОДИЦОМ, а своју децу учи да причају на српском

Музеј код два Божидара, посвећен је двојици заслужних уметника из овог краја. Да задуго подсећа на познатог архитекту Божидара Петровића и сликара Божидара Продановића.

Музеј посвећен војводи Живојину Мишићу, у ком се на дванаест квадрата чува рељеф простора на којем се догодила Сувоборска битка у Првом светском рату, зове по војводи Мишићу јер је његова мајка Анђелија из Коштунића, а Колубарска битка, у ствари Сувоборска битка, вођена је на простору Коштунића и пет, шест села према Руднику.

Pročitajte i  Сви знамо за шопску салату, али не знамо ко је у Србији народ по имену Шопи

За посетиоце јединственог комплекса у Коштунићима ускоро се завршава и копија конака кнеза Милоша из Горње Црнуће, у коме ће кажу оживети и обичаје из доба када је донета одлука о подизању Другог српског устанка.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име