Srpsko selo sa 5 muzeja: Prvo eko – selo u Srbiji oživljava prošlost i običaje dalekih predaka

0
1937

Prvo pravo ekološko selo u Srbiji, Koštunići, prostire se na južnim padinama planine Suvobor, koja svojom divljom lepotom dominira ovim krajem Srbije. Koštunići su najveće selo po površini u opštini Gornji Milanovac, ali je stanovnika prema popisu iz 2011. bilo samo 544.

eko selo koštunići

Kroz ovo selo protiču četiri planinske reke i to: Grab, Bukovača, Čemernica, Šiban, koje su staništa mnogih vrsta rečnih riba i rakova. Ova sredina odlikuje se izuzetnim ekološkim i pejzažnim vrednostima, kao što su doline planinskih reka i potoka, sa jasno izraženim agrarnim, šumskim i livadskim ekosistemima, bogatim raznovrsnim lekovitim biljem, šumskim plodovima. Koštunići imaju blagu i prijatnu klimu i imaju povoljnu srednju godišnju temperaturu od 18 stepeni, sa toplijom jeseni od proleća. Darovi prirode su nekoliko bistrih potoka sa kojih se voda može piti, proplanci i pasišta sa čobanskim kolibama.

Pročitajte i  Najtužnija pesma Tome Zdravkovića inspirisana istinitom pričom: "A ja sam stigao na svežu humku, tek da položim buket belih ruža..."

U središtu sela izgrađen je etno-kompleks „Anđelija Mišić“ sa etno-kućom u kojoj se čuva narodno stvaralaštvo veštih tkalja, vezilja i predilja. Potom je tu apartmansko naselje u formi tradicionalnih vajata. Treći je etnografski muzej u kome se čuvaju predmeti koje je narod ovog kraja koristio u 18. i 19. veku. Više od 1200 eksponata čine predmeti koje su stanovnici suvoborskih sela koristili u domaćinstvu i na njivi. Ovi unikatni predmeti jedinstveni su po tome što su rađeni upravo rukom tog seljaka. Nastajali su od nekih verovatno fabričkih proizvoda ili je on sam izmišljao, te prilagođavao svom životu i svojim potrebama.

Pročitajte i  Mediji iz bivše SFRJ gosti Turističke organizacije Srbije

Muzej kod dva Božidara, posvećen je dvojici zaslužnih umetnika iz ovog kraja. Da zadugo podseća na poznatog arhitektu Božidara Petrovića i slikara Božidara Prodanovića.

Muzej posvećen vojvodi Živojinu Mišiću, u kom se na dvanaest kvadrata čuva reljef prostora na kojem se dogodila Suvoborska bitka u Prvom svetskom ratu, zove po vojvodi Mišiću jer je njegova majka Anđelija iz Koštunića, a Kolubarska bitka, u stvari Suvoborska bitka, vođena je na prostoru Koštunića i pet, šest sela prema Rudniku.

Pročitajte i  Beogradske pijace: Proglašeni šampioni bezgotovinskih transakcija za april

Za posetioce jedinstvenog kompleksa u Koštunićima uskoro se završava i kopija konaka kneza Miloša iz Gornje Crnuće, u kome će kažu oživeti i običaje iz doba kada je doneta odluka o podizanju Drugog srpskog ustanka.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime