Време је за суво месо: Еколошка пушница за здраво сушење

2
16709

Суво, димљено месо има посебан укус коме многи не могу одолети. Некада је, у време наших предака, димљење био једини начин конзервирања меса. Данас је суво месо прави гурмански специјалитет обавезан на трпези нашег народа.

Проблем отровних састојака дима, због којих постоје бројне полемике о штетности сувог меса, решава се градњом пушница опремљеним филтерима који скупљају катран и смолу из дима и на тај начин омогућавају да финални производ буде безбедан за људску исхрану.

Квалитетан сухомеснати производ, лепе боје и доброг укуса резултат је добре припреме меса која подразумева сољење и саламурење, и квалитетног ложења и пажљивог дозирања температуре, ваздуха и дима.

Представљамо вам пример еколошке пушнице за здраво сушење свињског, говеђег, овчијег меса, кобасица, живине и рибе у 5 корака:

1. Ложиште и филтер

Ложиште је зидано пуном циглом и цементом који је отпоран на високе температуре. При градњи се може користити и шамотни малтер. Иако једноставан, филтер је врло делотворан. Направљен је у облику лимене посуде која је испуњена крупним шљунком који пропушта дим, али задржава честице пепела и чађи.

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

За сушење и димљење меса и кобасица треба ложити искључиво дрво. Од врсте дрвета зависи укус, мирис и боја меса и кобасица.

За ложење је најбоље тврдо дрво (буква, јасен, храст, граб), а никако не смете користити црногорично и меко дрво (липа, топола, врба, трешња) и отпатке бојеног, лакираног или импрегнираног дрвета. Ово важи и за иверице, шпер-плоче и друге гориве материјале који сагоревањем испуштају отровне материје (нпр. пластика). Дрво за ложење треба да буде необрађено, суво и здраво, а код ложења ватре треба довољно свежег ваздуха, да би се развио квалитетан дим.

Pročitajte i  Родитељи, ово није за игру: Видео игрице, чак и оне стратешке, заглупљују децу!

Када се месо осуши, камење се прокува у лонцу и онда може опет да се користи.

Ložište pušnice
Ložište pušnice
Krupan kamen koristi se kao filter za dim
Krupan kamen kao filter

2. Димњак

Димњак је стављен са стране јер се дим при дизању у димњаку нагло хлади (због утицаја спољашњег хладног ваздуха), кондензује и та кондензација пада по месу, ако директно испод димњака не ставимо посуду за прихватање течности.
У димњаку је битно поставити клапну, тако да можете регулисати количина дима који се испушта споља.
Првих сат два димљења се клапна скоро скроз затвори, да би се у пушници направио добар густи дим.

Dimnjak - Solundar
Dimnjak – Solundar i ventilacioni otvori

3. Комора и врата

Комору која је зидана циглом треба загрејати до потребне температуре уз одржавање оптималне влажности. За постизање довољне влажности довољно је да у загрејану комору током димљења ставите отворену посуду са водом. Количину влаге (паре) у комори регулишите помоћу отвора за вентилацију. Месо у комори не сме неконтролисано губити влагу. За квалитет производа врло је важно да сушење не буде сувише нагло и да не буде преспоро.

Pročitajte i  Срећан је само онај ко у срцу има љубав: Патријарх Порфирије пожелео ђацима срећан почетак школске године
photo
Vrata pušnice
4. Вентилациони отвори

На отворе је стављена метална мрежа против штеточина.

photo 1
Ventilacioni otvori napred i bočno

5. Носачи меса

На висини од 150 цм изнад горње плоче ложишта налазе се гвоздени и дрвени  профили, причвршћени са бочне стране коморе. На њих су постављени профили са кукама на које се качи месо.

 

Meso na nosačima
Meso na nosačima

 

Временом ћете упознати комору коју сте саградили и моћи ћете сваке године да произведете производ који ће имати увек исти, препознатљив укус, мирис и боју.

 

suvo meso
Suvo meso u pušnici

(Опанак)

 

2 KOMENTARA

  1. Dobro napisano za Еколошка пушница за здраво сушење mesa,ali niste dali adresu da li postoje majstori koji prave takve pusnice? Ako znate napisite mi,zivim u Velikoj Plani!Pozdrav!

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име