Vreme je za suvo meso: Ekološka pušnica za zdravo sušenje

2
15368

Suvo, dimljeno meso ima poseban ukus kome mnogi ne mogu odoleti. Nekada je, u vreme naših predaka, dimljenje bio jedini način konzerviranja mesa. Danas je suvo meso pravi gurmanski specijalitet obavezan na trpezi našeg naroda.

Problem otrovnih sastojaka dima, zbog kojih postoje brojne polemike o štetnosti suvog mesa, rešava se gradnjom pušnica opremljenim filterima koji skupljaju katran i smolu iz dima i na taj način omogućavaju da finalni proizvod bude bezbedan za ljudsku ishranu.

Kvalitetan suhomesnati proizvod, lepe boje i dobrog ukusa rezultat je dobre pripreme mesa koja podrazumeva soljenje i salamurenje, i kvalitetnog loženja i pažljivog doziranja temperature, vazduha i dima.

Predstavljamo vam primer ekološke pušnice za zdravo sušenje svinjskog, goveđeg, ovčijeg mesa, kobasica, živine i ribe u 5 koraka:

1. Ložište i filter

Pročitajte i  Voćni sufle od griza i pudinga koji se topi u ustima: Toliko ukusan da će vam svi tražiti JOŠ

Ložište je zidano punom ciglom i cementom koji je otporan na visoke temperature. Pri gradnji se može koristiti i šamotni malter. Iako jednostavan, filter je vrlo delotvoran. Napravljen je u obliku limene posude koja je ispunjena krupnim šljunkom koji propušta dim, ali zadržava čestice pepela i čađi.

Za sušenje i dimljenje mesa i kobasica treba ložiti isključivo drvo. Od vrste drveta zavisi ukus, miris i boja mesa i kobasica.

Za loženje je najbolje tvrdo drvo (bukva, jasen, hrast, grab), a nikako ne smete koristiti crnogorično i meko drvo (lipa, topola, vrba, trešnja) i otpatke bojenog, lakiranog ili impregniranog drveta. Ovo važi i za iverice, šper-ploče i druge gorive materijale koji sagorevanjem ispuštaju otrovne materije (npr. plastika). Drvo za loženje treba da bude neobrađeno, suvo i zdravo, a kod loženja vatre treba dovoljno svežeg vazduha, da bi se razvio kvalitetan dim.

Pročitajte i  Starinski recept iz Šumadije: Zapačen seljački krompir sa kajmakom i slaninom PRSTE DA POLIŽEŠ!

Kada se meso osuši, kamenje se prokuva u loncu i onda može opet da se koristi.

Ložište pušnice
Ložište pušnice
Krupan kamen koristi se kao filter za dim
Krupan kamen kao filter

2. Dimnjak

Dimnjak je stavljen sa strane jer se dim pri dizanju u dimnjaku naglo hladi (zbog uticaja spoljašnjeg hladnog vazduha), kondenzuje i ta kondenzacija pada po mesu, ako direktno ispod dimnjaka ne stavimo posudu za prihvatanje tečnosti.
U dimnjaku je bitno postaviti klapnu, tako da možete regulisati količina dima koji se ispušta spolja.
Prvih sat dva dimljenja se klapna skoro skroz zatvori, da bi se u pušnici napravio dobar gusti dim.

Dimnjak - Solundar
Dimnjak – Solundar i ventilacioni otvori

3. Komora i vrata

Komoru koja je zidana ciglom treba zagrejati do potrebne temperature uz održavanje optimalne vlažnosti. Za postizanje dovoljne vlažnosti dovoljno je da u zagrejanu komoru tokom dimljenja stavite otvorenu posudu sa vodom. Količinu vlage (pare) u komori regulišite pomoću otvora za ventilaciju. Meso u komori ne sme nekontrolisano gubiti vlagu. Za kvalitet proizvoda vrlo je važno da sušenje ne bude suviše naglo i da ne bude presporo.

Pročitajte i  Kuvaćete najbolji pasulj na svetu ukoliko prestanete da pravite ovih 5 grešaka
photo
Vrata pušnice
4. Ventilacioni otvori

Na otvore je stavljena metalna mreža protiv štetočina.

photo 1
Ventilacioni otvori napred i bočno

5. Nosači mesa

Na visini od 150 cm iznad gornje ploče ložišta nalaze se gvozdeni i drveni  profili, pričvršćeni sa bočne strane komore. Na njih su postavljeni profili sa kukama na koje se kači meso.

 

Meso na nosačima
Meso na nosačima

 

Vremenom ćete upoznati komoru koju ste sagradili i moći ćete svake godine da proizvedete proizvod koji će imati uvek isti, prepoznatljiv ukus, miris i boju.

 

suvo meso
Suvo meso u pušnici

(Opanak)

 

Inicijalizacija u toku...

2 KOMENTARA

  1. Dobro napisano za Ekološka pušnica za zdravo sušenje mesa,ali niste dali adresu da li postoje majstori koji prave takve pusnice? Ako znate napisite mi,zivim u Velikoj Plani!Pozdrav!

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime