Evdokija, prva proterana princeza: Stefanu Prvovenčanom nanela je veliku sramotu, pa ju je golu oterao iz Srbije

0
3456

Prva supruga Stefana Prvovenčanog bila je vizantijska princeza Evdokija Anđel.

U istoriji Evdokija je ostala upamćena kao “grešna” ili “šugava” princeza, proterana iz Srbije. 

 

Brak Stefana i Evdokije sklopljen je u skladu sa političkim ciljevima zemalja – Vizantije i Srbije.

Kako izvori navode odnos Stefana i Evdokije u početku je bio idiličan i pored toga što je vizantijskoj princezi bilo potrebno vremena da se navikne na skromne uslove života na srpskom dvoru.

Sve dok Stefan Prvovenčani nije stupio na čelo zemlje, Evdokija je bila povučena princeza, koja se najviše zanimala za odgajanje svojih sinova Radoslava i Vladislava i ćerke Komine. Sa stupanjem njenog supruga na presto, ona je rešila da učestvuje u vladanju Srbijom.

Pročitajte i  KOSOVSKI ZELJANIK: Najbolji recept za proju sa zeljem

Zabeleženo je da su Srbi morali da pristanu da Evdokija bude učesnica najviše vlasti u Raškoj, kao što su bile avguste u Vizantiji.

Tokom godina problemi u braku su se samo gomilali. Prema nekim tvrdanjama, Stefanu je smetalo što je lepa Evdokija privlačila previše muške pažnje, a i on sam bio je vrlo neveran.

Pojedini izvori ukazuju da je Stefan Evdokiju uhvatio u neverstvu, pa naredio da joj se skinu haljine, i maltene golu je oterao iz Srbije. Drugi navode da ju je oterao jer je obolela od šuge, pa se bojao da se i sam ne zarazi. Epilog je svakako isti – bila je Evdokija prva žena Nemanjića koja je proterana iz Srbije, i njihov brak dug deset godina razrešila je carigradska crkva, a zanimljivo je da ohridski arhiepiskop Homatijan zabeležio da je Stefan danima duboko patio zbog sramote koju mu je Evdokija nanela.

Pročitajte i  Sok od zove protiv opakih bolesti: Ništa ne košta, a mnogo vredi

Vrlo je verovatno da raspadanje ovog braka, pre svega, treba tražiti u političkim okolnostima.

Stefan je nakratko bio zbačen sa vlasti od strane svog brata Vukana, koji se oslanjao na Zapad – Mađare i katoličke krugove.

U to vreme uticaj Vizantije naglo je opadao, te je i sam Stefan počeo da se okreće Zapadu.  U takvim političkim prilikama lepa Evdokija bila je samo smetnja.

Nakon proterivanja, vraća se u Carigrad svome ocu, koji je u to vreme bio car.

Pročitajte i  Zašto nikada nije došlo do oslobođenja Jasenovca? Prepušteni sami logoraši su morali sami da se oslobode

Nakon propalog braka sa Stefanom, Evdokija se opet udavala, međutim, nije bila bolje sreće u ljubavi.

Udala za Aleksija V Duku Murzulufa, svog rođaka i bivšeg cara koji se oštro sukobio sa njenim ocem, po čijem je naređenju i oslepljen. Posle manje od godinu dana, njenog muža ubili su Latini, a ona se udala i treći put – za Lava Zgura, gospodara Nauplije, Argosa i Korinta. Zgur je izvršio samoubistvo nakon što su ga Latini opseli u korintskoj tvrđavi, a Evdokija je nakon toga otišla u Malu Aziju svojoj sestri Ani… Preminula je oko 1211. godine.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime