Време је сазревања винове лозе (vitis vinifera) па није на одмет бити упознат са њеним благодетима.

Само 100 грама свежег грожђа има свега 73 калорије енергетске вредности, а у сувом грожђу има чак 269 калорија. Од минерала у грожђу има: калијума, фосфора, калцијума, магнезијума, сумпора, натријума, хлора, бакра, цинка. Поред тога у њему има највише воде. Ко има мањак наведених минерала, ваља јести суво грожђе јер је у њима три пута већа количина људском организму потребних минерала. У кожици зрна грожђа има изобиља храњиве и лековите материје, зато љуску не треба никако одбацивати.

grože 9

Грожђе има дугачку и богату историју. Сматра се да је дивље грожђе расло и у праисторији, а нађени су докази да је производња грожђа била пољопривредна грана у Азији 5000 п.н.е.

Попут смокве, и грожђе има битну улогу у библијским параболама, где је названо “плодом винове лозе”. Цртежи овог воћа нађени су и у египатским пирамидама, међу хијероглифима. Током грчке и римске цивилизације, грожђе добија још једну битну улогу, која је опстала до данас: почиње да се користи у производњи вина. У 19. веку, једна врста инсекта ненамерно донета из Америке замало да уништи све врсте грожђа од којих се у овој земљи производило вино. И данас у овој земљи има много винограда, као и у Италији, Шпанији, Америци, Мексику и Чилеу.

Pročitajte i  Моћне и лековите! Двадесет трешања има 10 пута јаче дејство од аспирина

grožđe 6

Црно грожђе лечи затвор и хемороиде, а користи се и код обољења јетре, жучне кесе, желуца, слезине, мокраћних канала и код ниског крвног притиска. Бело грожђе помаже за снижавање високог крвног притиска, а добра је природна помоћ и код затвора, гихта, реуматизма, гојазности, код обољења уринарног тракта те разних кожних болести.

Слатко вино препоручује се код плућних обољења и онима који пате од желудачних тегоба. Квалитетно суво вино служи и као дигестив (за бољу пробаву), али – не заборавимо – у умереним количинама.

Pročitajte i  Отров који лечи срце и обнавља бешику: Можете је наћи на свакој ливади, а ево како се користи

Ево како да користите грожђе у здравствене сврхе:

grožđe 3

1. Код упале желуца

Три пута дневно – кроз 20 дана – једите по 40 гр црног грожђа – с комадом црнога хлеба, старог најмање један до два дана.

2. За бољу циркулацију

Две шаке (уситњених) свежих листова винове лозе кувајте 15 минута у литри воде. Воду с куваним листовима винове лозе додајте припремљеној купки (у кади или већој посуди) и у њој држите ноге (до колена) пола сата. Чините то месец дана – сваке вечери пре спавања.

3. Против црвених бубуљица

Једну кашичицу уситњенога сувог листа винове лозе (непрскане) кувајте 10 минута – у 2,5 децилитра воде. Оставите да се охлади, процедите и пијте – три пута дневно – између главних оброка. Терапија траје месец дана. Понавља се по потреби.

Pročitajte i  Хиландарски монаси праве чудотворни лек против рака: Људи широм света долазе по спас ког деле потпуно бесплатно

4. Против напрслина на брадавицама

Три кашичице семена белог грожђа и семена дуње (непрскане) уситните у миксеру и прелијте с два децилитра прокључале воде. Када се све охлади, припремљеном мешавином мажите напрсле брадавице неколико пута дневно. Након двадесетак минута брадавице обришите ватом намоченом у топао чај од камилице.

5. Освежавајући лосион

Чисту вату натопите белим вином па премажите лице и врат. Након двадесетак минута третирана места исперите млаким чајем од камилице. Бело вино одличан је освежавајући лосион који ће вашој кожи дати свеж изглед. Наведени третман примјењује се повремено. Међутим, од ретких третмана не очекујте чудеса јер се само упорност награђује.

srpkinja-u-narodnoj-nosnji-bere-grožđe

Неколико идеја за сервирање

Грожђе са зачинима кувајте на тихој ватри, па га послужите са куваном пилетином.

Грожђе је одличан додатак воћним салатама.
Уз вино, сервирајте грожђе и тврди сир.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име