Sećanje Vlaste Velisavljevića: Evo kako je izgledalo bombardovanje u Beogradu 1941. godine

0
1693
Фото: Јутјуб/принтсрин

Na današnji dan, pre tačno 80 godina, sile Osovine predvođene nacističkom Nemačkom, bez objave rata Beograd su zasule bombama.

beograd

Tog 6. aprila 1941. Drugi svetski rat, najkrvaviji sukob u istoriji čovečanstva, preneo se i na naše tlo bombardovanjem glavnog grada Kraljevine Jugoslavije. Invazija, o kojoj je odlučio lično Adolf Hitler, razjaren vestima o demonstracijama u Beogradu protiv potpisivanja Trojnog pakta, završena je već 17. aprila bezuslovnom kapitulacijom Jugoslavije, a kralj i vlada su tri dana kasnije napustili zemlju.

Vlasta Velisavljević, nedavno preminuli popularni glumac, pre nekoliko godina podelio je sećanje na tih 11 dana u kojima je prestonica grcala u krvi, strahu i suzama.

Kao jedan od najstrašnijih događaja iz tog perioda Velisavljević izdvaja trenutak kad su bombe pogodile vernike u porti Vaznesenjske crkve, u blizini njegove kuće.

vlasta velisavljević

– Svuda su bili krvavi, teško povređeni ljudi, koji su molili za pomoć. Najviše je bilo žena i dece, a preživeli su bili bukvalno zarobljeni ispod leševa. Dok smo pokušavali da im pomognemo, počeo je drugi talas bombardovanja. Utrčao sam u crkvu kako bih se spasao, a na stepenice ispred mene palo je telo lokalnog prodavca đevreka. Korpu s pecivom još je držao u ruci, a đevreci su se rasuli… Tih dana samo smo čekali sudbinu da dođe po nas – prepričao je događaje za Kurir, glumac koji je tada imao 15 godina:

– Kasnije smo moja porodica i ja otišli u trezor Jadransko-podunavske banke u Kralja Milana. Otac je bio prijatelj s čuvarem banke i on nas je pustio unutra kako bismo se sakrili.

Da bi se zaštitio od eksplozija, Vlasta je narednih dana na glavi nosio šerpu, a jedan šrapnel okrznuo mu je prst. On je kasnije preživeo i savezničko bombardovanje 1944, pa Goli otok i NATO bombardovanje 1999. Do kraja života, veli, pratiće ga slike razorenog grada i preplašenih ljudi.

bombardovanje

Nemac kupio rukavice…

– U Beograd je prvo ušlo 12 nemačkih trupa, kao izvidnica. Zastali su kod Londona, a nemački vojnik je ušao u dvorsku prodavnicu vojne odeće i oduševljeno kupio rukavice. Bili smo u čudu – govorio je Vlasta:
– Potom je došla kolona Nemaca na motornim vozilima, a pratili su ih naši zarobljeni vojnici. Mi deca smo Nemce gledali sa strahopoštovanjem, izgledali su moćno, dok ih je narod prezirao. Ljudi su bili ogorčeni i na naše zarobljenike, mislili su da su izdajnici, nije naš narod navikao da se tako lako predajemo.

razaranje

Izvor: Kurir

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име