Историчари објаснили зашто Британци у ствари мрзе Србе: Њихови циљеви вековима су били у сукобу са интересима наше земље

0
1400

Британска резолуција о Сребреници, у којој се Срби оптужују за геноцид над Бошњацима, само је логична последица политике Британаца према Србији која сеже у векове, сматрају историчари.

Они кажу да су империјалистички циљеви Велике Британије били увек у сукобу са интересима Србије.

зашто британци мрзе србе

– У првој половини 19. века Велика Британија је штитила интересе Турске науштрб Србије. Они су и на Берлинском конгресу 1878. тражили да се Србија одрекне неких срезова на истоку Србије у корист Турака.

Када је 1903. извршен атентат на краљевски пар Обреновић, Британија је била прва земља која је са Србијом прекинула дипломатске односе, и то је трајало три године – каже за Курир академик Драгољуб Живојиновић.

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

Британија је, подсећа, подржала анексију БиХ 1908, када су Аустроугари на силу припојили Босну, а против наших интереса су били и у балканским ратовима 1912. и 1913.

– Постоје подаци који показују да се Британија залагала за стварање велике Албаније у жељи да спречи Србију да изађе на море додаје он, док историчар Момо Павловић каже да су Британци, када је почео Први светски рат, притисакали да се Србији одузму територије на северу како би рат био локализован.

– Британија је империјалистичка држава и њени интереси се никада нису поклапали са српским. Тако је било у Првом и Другом светском рату, али и након тога.Подржавали су сепаратистичке тенденције у СФРЈ, а подржавају и албанске терористе.

Pročitajte i  Родитељи, ово није за игру: Видео игрице, чак и оне стратешке, заглупљују децу!

Историчар др Срђан Цветковић наводи да је Британска тајна служба велики новац уложила у преврат 27. марта 1941, који је увукао Краљевину Југославију у Други светски рат;

– Британци су тражили отварање новог фронта како би умањили своје губитке, што је имало катастрофалне последице по наш народ.

У новој варијанти британске резолуције о Сребреници само су козметичке измене, суштина је иста – Србија се и даље оптужује за геноцид.

Нова варијанта резолуције, у коју су унети и неки елементи руске резолуције, ублажена је у делу који се односио на сексуалне злочине, па сада пише да су их чинили сви у конфликту. Међутим, и даље је наглашено да постојање геноцида не сме да се негира.

Pročitajte i  Ћирило и Методије су Словенима подарили писменост како би разумели хришћанску мисао

зашто британци мрзе србе

1878. на Берлинском конгресу Британија тражила да се Србија одрекне неких срезова у корист Турске

1903. Британија била прва земља која је са Србијом прекинула дипломатске односе после атентата на краља Александра и краљицу Драгу Обреновић

1908. званични Лондон подржао анексију БиХ од Аустроугарске

1912-13. Британија је била против српских интереса у балканским ратовима

1914. на почетку Другог светског рата Британија тражила да се Србији одузму територије на северу

1941. британска тајна служба финансирала преврат 27. марта, којим је Краљевина Југославија увучена у Други светски рат.

Kurir

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име