Ево зашто Црногорци унајмљују толико Срба за сезонске послове: Да ли наши људи заиста немају толико избора кад пристају на ОВАКВЕ услове рада?

0
399

Власници угоститељских објеката у Црној Гори сваког лета крећу у помаму за сезонским радницима. Нарочито радо запошљавају Србе и Босанце, углавном зато што прихватају услове које локално становништво никада не би.

Овим поводом урађена је велика анкета у којој су испитана 653 послодавца током 2016. и 2017. године и резултати су показали да Црногорци траже странце јер су марљивија, дисциплинованија и мање захтевна радна снага.

Pročitajte i  Мистерија Титове сахране до данас нерешена: Ево шта се заправо налазило у ковчегу

Ево зашто Црногорци унајмљују толико Срба за сезонске послове

Као неважну ставку у анкети истакли су околност да је страна радна снага јефтинија.

Такође истичу и да је главни разлог што пре доводе комшијске раднике тај што нема довољно домаће радне снаге потребног профила, као и да многи локални грађани не прихватају понуђене послове, пише Ало.

А какве услове рада нуде Црногорци, сведочи једна радница из Србије:

– Већ годинама сам сезонски радник у Будви. Радим као собарица у приватном апартману и радно време је од седам ујутру до девет увече, мада гости често знају и ван радног времена да траже да им нешто спремим и донесем – каже Милица Ш. из Новог Сада.

Pročitajte i  Дуго скривана тајна Оливере Марковић: Једну умрлицу чувала је до краја живота

Изгледа да је ипак мука главни покретач што Срби прихватају смену од четрнаест сати као и то да их и ван радног времена зову за услугу.

– Напорно јесте, али пошто имам 57 година, у Србији не могу да нађем посао и зато немам избора. Имам обезбеђен смештај и један оброк – додаје.

Pročitajte i  Сагорева масти и чисти организам: Скините килажу уз помоћ јабуковог сирћета

Зашто локално црногорско становништво не прихвата овакве услове рада ни у сезони од три месеца, ако их послодавци сматрају хуманим и коректним, питамо се с правом…

Ево зашто Црногорци унајмљују толико Срба за сезонске послове

(telegraf.rs)

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име