Evo zašto nema “Nemanjića” na televiziji: Zbog lavine kritika čitava sezona pretrpeće značajne izmene

0
806

Serija “Nemanjići”, čija je prva epizoda premijerno prikazana 31. decembra, iznenada je prestala da se emituje na Javnom servisu. Dok je jedan deo javnosti zauzet kritikama na račun istorijskih grešaka u seriji, drugi deo se pita zašto nema novih epizoda.

Naime, kako kaže izvor blizak Radio-televiziji Srbije, “Nemanjići” će se zbog sve većeg broja negativnih komentara, ali i zahteva Programskog saveta RTS da se serija stopira dok ne odgledaju prvih pet epizoda, vratiti u montažu.

Kako su se primedbe odnosile na režiju, ali i na scenario i glumu, snimljenih 15 epizoda serije će pre nastavka emitovanja, koje je inače najavljeno za februar, pretrpeti izvesne izmene – određene scene će se skratiti, kao i pojedini dijalozi.

Ova saznanja indirektno je potvrdio i sam direktor RTS Dragan Bujošević, koji je kazao da “možda postoji višak nekih scena”.

“Smatram da je posao dobro urađen, a u montaži koja još nije gotova možete da skratite određene delove i napravite malo veću dramu”, kazao je Bujošević, i tako ukazao da će u narednim nedeljama montažeri koji rade na “Nemanjićima” imati pune ruke posla.

Pročitajte i  DAĆU VAM 200 DINARA KAD BUDEM IMAO: Potresna priča o deki koja je ratužila i razbesnela celu Srbiju

Glavni i odgovorni urednik kulturno-umetničkog programa RTS Nebojšu Bradića, ukazao je na to da će “serija biti završena i emitovana prema planu RTS”, ali nije demantovao saznanja o prepakivanju.

“Serija još nije završena. Pilot-epizoda je pilot i emitovana je u godini kada je obeleženo 800 godina od kraljevskog krunisanja. Važno je što je izazvala pozornost javnosti”, kazao je Bradić.

Činjenica je da paljba po seriji na društvenim mrežama i dalje ne jenjava, a gledaocima se u svemu tome pridružio i deo stručne javnosti. Najglasniji među istoričarima je Dejan Ristić koji istakao da emitovanje serije treba prekinuti zbog nedopustivih i kardinalnih propusta.

– U „Nemanjićima“ se Sveti Sava pojavljuje pre nego je bio rođen. Stefan Prvovenčani komentariše bitku kod Pantina, a on je u to vreme imao samo dve godine. Klinci u osnovnoj školi znaju kad je rođen Sava. Nemanja ga je dobio u 62. godini. Zato su roditelji bili slabi na njega. Nemanja je prikazan kako stoluje u drvenoj kući, što izgleda više kao selo Asteriksa i Obeliksa. Istorijski dvorovi su bili kameni. Stolovao je u Rasu. Utvrđenja su bila izgrađena od kamena, a Ras nam je dostupan i nalazi se u Srbiji. Nedopustivo mi je da se snima u Muzeju u Sirogojnu, gde su objekti nastali u 19. veku, a radnja vam se dešava u drugoj polovini 12. veka. Izraz „za krst časni i slobodu zlatnu“ nastao je tek u 19. veku. Nama tek dolaze njegova abdikacija, proglašenje Stefana Prvovenčanog za kralja i krunisanje. Treba prekinuti emitovanje serije. Ako se nastavi niz ovakvih grešaka, bolje je da se ne emituje i ne frustrira publiku. Da li smo mi tako nesposobni, a imamo lokalitete i vrhunske umetnike, da ne možemo da napravimo pristojnu seriju. Razočaran sam i tužan, a nisam ljut – rekao je Ristić.

Pročitajte i  Priča od koje ćete se naježiti: Ovako su srpski šarplaninci odbranili srpsko selo i seljane od američke vojske

Nakon salve ovakvih kritika Programski savet RTS-a uslišio je zahteve stručne i šire javnosti, pa je seriju povukao sa malih ekrana dok se ne konsultuje o daljim potezima.

“Očekujemo da će Upravni odbor uslišiti zahteve ovog tela. Imamo 15 članova od kojih su dvojica reditelji, dakle radi se o kompetentnim ljudima. Ako kvalitet bude i dalje sporan, konsultovaćemo se o daljim potezima. Verovatno ćemo uključiti i Upravni odbor i druge ljude sa televizije” kazao je predsednik Programskog saveta RTS-a Milivoje Pavlović.

Pročitajte i  "Ima nešto u tom što me nećeš..." Jednu od najlepših ljubavnih pesama MAESTRALNO je izveo Željko Joksimović, a OVAJ slavni pesnik ju je napisao

On je dodao i to da je pilot-epizoda naišla na veoma negativni odjek i kod stručne i kod šire javnosti.

“To je previše primedaba i baš zbog toga smo se mi odlučili na ovaj zahtev, koji nije praksa”, kazao je Pavlović.

Jedna epizoda “Nemanjića” košta nešto više od 190.000 evra, ali RTS je izdvojio svega trećinu te cene.

“Serija je trebalo da košta 3,2 miliona evra, ali smo uspeli da uštedimo, pa je potrošeno 2,87 miliona evra sa porezima i doprinosima. Po sadašnjoj, ne konačnoj montaži 15 sati programa, jedan sat košta 191.300 evra. Veći deo sredstava za realizaciju, 1,82 miliona evra, obezbedili su finansijeri, sponzori i prijatelji serijala”, kažu u RTS.

Kurir, Blic

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime