Ево зашто нема “Немањића” на телевизији: Због лавине критика читава сезона претрпеће значајне измене

0
1883

Серија “Немањићи”, чија је прва епизода премијерно приказана 31. децембра, изненада је престала да се емитује на Јавном сервису. Док је један део јавности заузет критикама на рачун историјских грешака у серији, други део се пита зашто нема нових епизода.

Наиме, како каже извор близак Радио-телевизији Србије, “Немањићи” ће се због све већег броја негативних коментара, али и захтева Програмског савета РТС да се серија стопира док не одгледају првих пет епизода, вратити у монтажу.

Како су се примедбе односиле на режију, али и на сценарио и глуму, снимљених 15 епизода серије ће пре наставка емитовања, које је иначе најављено за фебруар, претрпети извесне измене – одређене сцене ће се скратити, као и поједини дијалози.

Ова сазнања индиректно је потврдио и сам директор РТС Драган Бујошевић, који је казао да “можда постоји вишак неких сцена”.

“Сматрам да је посао добро урађен, а у монтажи која још није готова можете да скратите одређене делове и направите мало већу драму”, казао је Бујошевић, и тако указао да ће у наредним недељама монтажери који раде на “Немањићима” имати пуне руке посла.

Pročitajte i  Имамо посебну понуду за наше читаоце! Представљамо вам књигу СРБИЈОМ која ће вас очарати јер поносно представља нашу предивну земљу  

Главни и одговорни уредник културно-уметничког програма РТС Небојшу Брадића, указао је на то да ће “серија бити завршена и емитована према плану РТС”, али није демантовао сазнања о препакивању.

“Серија још није завршена. Пилот-епизода је пилот и емитована је у години када је обележено 800 година од краљевског крунисања. Важно је што је изазвала позорност јавности”, казао је Брадић.

Чињеница је да паљба по серији на друштвеним мрежама и даље не јењава, а гледаоцима се у свему томе придружио и део стручне јавности. Најгласнији међу историчарима је Дејан Ристић који истакао да емитовање серије треба прекинути због недопустивих и кардиналних пропуста.

– У „Немањићима“ се Свети Сава појављује пре него је био рођен. Стефан Првовенчани коментарише битку код Пантина, а он је у то време имао само две године. Клинци у основној школи знају кад је рођен Сава. Немања га је добио у 62. години. Зато су родитељи били слаби на њега. Немања је приказан како столује у дрвеној кући, што изгледа више као село Астерикса и Обеликса. Историјски дворови су били камени. Столовао је у Расу. Утврђења су била изграђена од камена, а Рас нам је доступан и налази се у Србији. Недопустиво ми је да се снима у Музеју у Сирогојну, где су објекти настали у 19. веку, а радња вам се дешава у другој половини 12. века. Израз „за крст часни и слободу златну“ настао је тек у 19. веку. Нама тек долазе његова абдикација, проглашење Стефана Првовенчаног за краља и крунисање. Треба прекинути емитовање серије. Ако се настави низ оваквих грешака, боље је да се не емитује и не фрустрира публику. Да ли смо ми тако неспособни, а имамо локалитете и врхунске уметнике, да не можемо да направимо пристојну серију. Разочаран сам и тужан, а нисам љут – рекао је Ристић.

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

Након салве оваквих критика Програмски савет РТС-а услишио је захтеве стручне и шире јавности, па је серију повукао са малих екрана док се не консултује о даљим потезима.

“Очекујемо да ће Управни одбор услишити захтеве овог тела. Имамо 15 чланова од којих су двојица редитељи, дакле ради се о компетентним људима. Ако квалитет буде и даље споран, консултоваћемо се о даљим потезима. Вероватно ћемо укључити и Управни одбор и друге људе са телевизије” казао је председник Програмског савета РТС-а Миливоје Павловић.

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

Он је додао и то да је пилот-епизода наишла на веома негативни одјек и код стручне и код шире јавности.

“То је превише примедаба и баш због тога смо се ми одлучили на овај захтев, који није пракса”, казао је Павловић.

Једна епизода “Немањића” кошта нешто више од 190.000 евра, али РТС је издвојио свега трећину те цене.

“Серија је требало да кошта 3,2 милиона евра, али смо успели да уштедимо, па је потрошено 2,87 милиона евра са порезима и доприносима. По садашњој, не коначној монтажи 15 сати програма, један сат кошта 191.300 евра. Већи део средстава за реализацију, 1,82 милиона евра, обезбедили су финансијери, спонзори и пријатељи серијала”, кажу у РТС.

Курир, Блиц

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име