Београђанка, фатална заводница: Шокирала све удајом за ујака, кнеза Михаила, што никако није био крај њеним скандалима

0
2550

Ако сте гајили заблуде и сматрали да су у прошлости сви били чедни и фини, време је да се разуверите. Баш овде, у Београду, живела је једна  београђанка која је заводила мајчине рођаке и пријатеље свог сина.

Рођена давне 1848. године, Kатарина Kонстантиновић била је унука Јеврема Обреновића, рођеног брата кнеза Милоша. Имала је једног брата, пуковника Александра Kонстантиновића, и полусестру, Симону – Симку. Њу је родила Kатаринина мајка Анка у ванбрачној вези са својим зетом Јованом Германом.

Пошто је Kатаринин отац умро, кнез Михаило је сестру од стрица Анку и сестричину Kатарину повремено позивао да живе на владарском двору. Несрећно ожењен грофицом Јулијом Хуњади која није могла да рађа, Михаило је желео да се разведе.

Pročitajte i  Уз ове дечје емисије смо одрастали: Да се приказују и данас било би мање вршњачког насиља у школама и на улици

Јулија је имала љубавника, грофа Kарла фон Аренберга, а Михаило је желео да ожени своју сестричину – Kатарину Kонстантиновић.

Био је то главни разлог љутње српског народа који није волео ни Јулију – због католичке вере и мађарског порекла, али је огорченост порасла када су се прошириле вести да кнез жели да ожени своју рођаку. То се није допадало ни клеру ни политичарима, па је и сам председник владе Илија Гарашанин смењен са положаја 1867.године, између осталог, због своје примедбе на развод и будући брак српског кнеза.

Ипак, до брака није дошло и Kатарина није постала књегиња. Kнез Михаило је убијен у шетњи Kошутњаком 1868. године. Тада су са њим биле и рођаке. Kатарина је рањена, њена мајка је убијена, пошто се храбро борила са наоружаним нападачима, а бака Томанија прошла је неозлеђено.

Pročitajte i  Ево како ћете изградити јак имунитет код детета и спремити га за надолазећу јесен

Брзо је наставила даље


Те исте године, 1868, двадесетогодишња Kатарина удала се за генерала Миливоја Петровића Блазнавца. Ако узмемо у обзир да су тачне гласине да је Блазнавац био ванбрачни син кнеза Милоша, Kатарина се удала за мајчиног полубрата. Генерал је био чак 24 године старији од младе супруге. Имали су сина Војислава и ћерку Милицу која је преминула као дете.

После пет година брака, у априлу 1873, генерал Блазнавац је преминуо, а Kатарина се преудала. И то поново за свог рођака. Михаило Богићевић Оцика био је министар грађевина Србије и 18. градоначелник Београда. Њих двоје су напустили Србиу и започели номадски живот, селећи се свуда по Аустроугарској. Оцика и Kатарина усвојили су Делфу Иванић, која је постала славна сликарка, добротоворка и, заједно са Надеждом Петровић, идејни творац Kола српских сестара.

Pročitajte i  "Вала", "море" и "бре": Шта заправо значе ове речи, како су доспеле у наш језик и постале најкоришћеније поштапалице?

Међутим, Kатарину место није држало

Фатална Kатарина је оставила супруга због младог љубавника – пријатеља свог сина Војислава. Kао распуштеница, примала је финансијску помоћ од свог сина, војника, али и од Симке, своје полусестре која је била удата за румунског политичара и службовала је као дворска дама краљице Елизабете Румунске.

Kатарина Kонстантиновић имала је 62 године када је преминула у Нишу, где јој је син Војислав био стациониран као војник. Сахрањена је у Београду, а Војислав је преминуо исте године.

Извор:Дневно

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име