Ово се зове богатство: Радојица и Јасмина очекују 10. дете док у слози покушавају да заврше градњу куће

0
2849
Фото: Курир/ Драгомир Илић

У кући Филића у крагујевачком насељу Мале Пчелице свега недостаје осим љубави и дечјег жагора. Радојица (44) и Јасмина (35) очекују да им се десето дете роди 3. децембра!

А док не стигне принова, припремају дрва за зиму, страхују од дуга за струју и чекају кречење од влаге убуђалих плафона. Филићи су поносни. Не траже, не кукају. Радојица прича о плановима да заврши кућу, потребно је недостижних 20.000 евра, пакује се на Стару планину у печалбу, да ради као конобар. Социјална и друга примања у износу од 30.000 динара оду очас посла на потрепштине, обућу, одећу…

Фото: Курир/ Драгомир Илић

– Не тражим никакву милостињу нити сам икада тражио. Од државе сам тражио само посао. Да радим и зарадим. Сада се прича о наталитету, ето ми, уз божју помоћ, подижемо деветоро деце и чекамо десето. Године пролазе, стално се нешто обећава и остане тако – говори Радојица.

А свако дете обучено, сређено… Теодора (13), Арсеније (12), Данило (10), Анастасија (9), Софија (8), Василије (6), Филип (4), Симонида (3) и 21-месечни Богдан. Тим редом су се рађали. Јасмина каже да је тешко организовати их за школу, стићи са свима урадити домаћи, опрати веш… Али кад навече легну једно поред другога, е то већ нема цену.

Фото: Курир/ Драгомир Илић

– Из Црвене звезде нам сваке године пред школу пошаљу опрему за свако дете и свеске. То нам много значи. Помогну нам и црква и епископ шумадијски Јован о Божићу и Васкрсу. Боримо се некако – прича Јасмина, која је завршила за графичара, али никада није радила.

Радојица говори само о кући. Да му је да заврши, да деца имају још две собе… Откад је дошао из Приштине 1999, бије битку с папирологијом. Не може да упише радни стаж из периода када је радио у хотелу “Гранд”. По доласку у Крагујевац, упознао је Јасмину из села Грбице. И постали су власници богатства за које у Србији, нажалост, многи имају мало разумевања.

Фото: Курир/ Драгомир Илић

Били су чак и на мети превараната

Филиће су преварили приликом куповине хармонике за талентованог Данила, ученика музичке школе. Срби из Аустрије прикупили су 36.000 динара и купили преко огласа хармонику. Стигла је жижљива, готово неупотребљива. И поред тога, Данило упорно на њој вежба.

Фото: Курир/ Драгомир Илић

Извор: Курир.рс/ Драгомир Илић/ Фото: Драгомир Илић

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име