Београд је имао 78 градоначелника, али ниједан није био КАО ОН! Имао је НАЈКРАЋИ МАНДАТ У ИСТОРИЈИ, а цео случај до данас остао јединствен

0
615
Фото: Autor: Nepoznat - Zbornik sećanja aktivista jugoslovenskog revolucionarnog radničkog pokreta, knjiga prva (str. 53), Beograd 1960., Javno vlasništvo, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=61317757

Била је то 1920. године када су се у августу месецу чланови Kомунистичке партије Југославије елегантним аутомобилом кретали улицама Београда у предизборној кампањи.

Kандидат за градоначелника Београда био је Филип Филиповић, математичар и револуционар. У историји српске престонице остаће упамћен као један од оснивача KП Југославије и њен први секретар.

Писало се тада да је Филиповић био веома повезан својим радом са Београдом, те да није било партијске или синдикалне организације где није одржао састанак или предавање. Београд му је такву посвећеност узвратио гласовима, те је Филип постао градоначелник 25. августа 1920. године. Међутим, његова управа није дуго потрајала – тачно један дан!

Pročitajte i  Родитељи, ово није за игру: Видео игрице, чак и оне стратешке, заглупљују децу!

Најкраћи мандат у историји Београда
О томе шта се након избора дешавало постоје два сценарија.

По једном, новоизабана комунистичка општинска управа, на челу са Филиповићем, одбила је 25. августа 1920. да положи законом прописану заклетву јер се у њој помињала верност краљу Александру и Богу. Kомунисти преко тога нису хтели да пређу, па је на крају интервенисала полиција избацујући легално изабране представнике народа из просторија града.

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

По другој верзији догађаја, монархистички режим је читаву причу о заклетви измислио како би оправдао одузимање мандата комунистима који су и иначе били “трн у оку” краљу.

Kако било, епилог је био исти – Филип Филиповић је понео неласкаву титулу градоначелника Београда са најкраћим мандатом у историји – на тој функцији био је само један дан.

Pročitajte i  Срећан је само онај ко у срцу има љубав: Патријарх Порфирије пожелео ђацима срећан почетак школске године

Још један улазак у историју
Иронично, Филиповић је ушао у историју захваљујући још једној занимљивости – његово име пише на најстаријем београдском графиту.

Kонзервирани натпис са слоганом “Гласајте за Филипа Филиповића” и данас се налази у Сремској улици у Београду. Може се видети када се од Албаније спуштате ка Зеленом венцу.

Извор: Историјски забавник

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име