Film “Čelične ratnice” inspirisan pričom o Milunki Savić, Nadeždi Petrović… Oda svim ženama dobrovoljcima u Velikom ratu

0
1412

Ukoliko ne znate kako da provedete 8. mart, toplo vam preporučujemo da pogledate film “Čelične ratnice” iz 2018. godine, koji je inspirisan ženama dobrovoljcima u Prvom svetkom ratu.

Glas o srpskim ratnicama nadaleko se čuo, a autorka filam Jelena Mila, odlučila je da ih još jednom ovekoveči u ovom ostvarenju.

Autorka filma je glumica i rediteljka Jelena Mila, koja već dve decenije živi i radi u Švedskoj. Odigrala je nekoliko zapaženih uloga u Kraljevskom nacionalnom pozorištu u Stokholmu i pokrenula Festival novog balkanskog filma. Ideju za film Čelične ratnice dobila je radeći na monodrami o Milunki Savić, zatim je istražujući sudbine i autentična svedočanstva ispričala i priču o drugim ženama dobrovoljcima, među kojima su Nadežda Petrović, Vasilija Vukotić, Delfa Ivanić, Sofija Jovanović, Mileva Marić Ajnštajn, Diana Budisavljević, Flora Sands, Elsi Inglis…

Pročitajte i  Holivudske zvezde pravoslavne vere: Poznate ličnosti koje slave naš Božić

„Ovaj film je nastao iz jedne velike muke, jer nije lako biti u inostranstvu i slušati sva ta znanja, poluznanja i neznanja o našoj zemlji i stradanju tokom Prvog svetskog rata. Šveđane Veliki rat nije dotakao na način na koji je nas, ali pošto je svetski rat, tiče se i njih, odnosno nordijskih zemalja“, istakla je Mila.

Čelične ratnice su priča o ženama ratnicima i dobrovoljcima na Balkanu, u toku Prvog svetskog rata (1914-1918). Tekst je stvaran na osnovu originalnih zapisa, autentičnih izjava i odlomaka iz biografija konkretnih ratnica. Pored Prvog svetskog rata, pominju se i ratovi koji su mu prethodili: Prvi i Drugi Balkanski rat (1912-13), Nevesinjska puška 1875, ustanak protiv Osmanlija, ali i ratovi koji su sledili: Drugi svetski rat (1941-45), kao i zadnji sukob na Balkanu (1990 – 99). Prateći živa svedočenja ovih žena i njihove biografije, monodarama otvara sliku besmisla rata i nužnosti očuvanja života i slobode. One su nadljudskim naporom i predanošću podsticale na korektnost i doslednost; služile za primer, poštovanje i postale svedočanstvo nehumanog vremena rata. Kako pre sto godina, tako i danas, one svojim prisustvom zaceljuju rane i vaskrsavaju stradanja. Sećanje na ovo vreme je ključ za otvaranje vrata života, dok nas zaborav prisiljava na stalno polaganje računa i surovo ponavljanje lekcija, kako u životu, tako i u istoriji.

Pročitajte i  Intrigantan ljubavni život kralja Milutina: Moćni srpski vladar koji je zavodio i kaluđerice

Želja autorke je bila da film ima obrazovni karakter i prenese istinu o herojinama iz različitih zemalja koje su se borile na strani Srba protiv Austrougarske.

Opanak, RTS

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime