Филм “Челичне ратнице” инспирисан причом о Милунки Савић, Надежди Петровић… Ода свим женама добровољцима у Великом рату

0
1348

Уколико не знате како да проведете 8. март, топло вам препоручујемо да погледате филм “Челичне ратнице” из 2018. године, који је инспирисан женама добровољцима у Првом светком рату.

Глас о српским ратницама надалеко се чуо, а ауторка филам Јелена Мила, одлучила је да их још једном овековечи у овом остварењу.

Ауторка филма је глумица и редитељка Јелена Мила, која већ две деценије живи и ради у Шведској. Одиграла је неколико запажених улога у Краљевском националном позоришту у Стокхолму и покренула Фестивал новог балканског филма. Идеју за филм Челичне ратнице добила је радећи на монодрами о Милунки Савић, затим је истражујући судбине и аутентична сведочанства испричала и причу о другим женама добровољцима, међу којима су Надежда Петровић, Василија Вукотић, Делфа Иванић, Софија Јовановић, Милева Марић Ајнштајн, Диана Будисављевић, Флора Сандс, Елси Инглис…

Pročitajte i  Почела је сезона слава: Најбоља и најповољнија набавка је на пијаци

„Овај филм је настао из једне велике муке, јер није лако бити у иностранству и слушати сва та знања, полузнања и незнања о нашој земљи и страдању током Првог светског рата. Швеђане Велики рат није дотакао на начин на који је нас, али пошто је светски рат, тиче се и њих, односно нордијских земаља“, истакла је Мила.

Челичне ратнице су прича о женама ратницима и добровољцима на Балкану, у току Првог светског рата (1914-1918). Текст је стваран на основу оригиналних записа, аутентичних изјава и одломака из биографија конкретних ратница. Поред Првог светског рата, помињу се и ратови који су му претходили: Први и Други Балкански рат (1912-13), Невесињска пушка 1875, устанак против Османлија, али и ратови који су следили: Други светски рат (1941-45), као и задњи сукоб на Балкану (1990 – 99). Пратећи жива сведочења ових жена и њихове биографије, монодарама отвара слику бесмисла рата и нужности очувања живота и слободе. Оне су надљудским напором и преданошћу подстицале на коректност и доследност; служиле за пример, поштовање и постале сведочанство нехуманог времена рата. Како пре сто година, тако и данас, оне својим присуством зацељују ране и васкрсавају страдања. Сећање на ово време је кључ за отварање врата живота, док нас заборав присиљава на стално полагање рачуна и сурово понављање лекција, како у животу, тако и у историји.

Pročitajte i  Браћа Вајагић као нови Југовићи: Напустили Америку и са оцем кренули у рат за Србију! Постали ХЕРОЈИ ЗА ВЕЧНОСТ

Жеља ауторке је била да филм има образовни карактер и пренесе истину о херојинама из различитих земаља које су се бориле на страни Срба против Аустроугарске.

Опанак, РТС

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име