Јасеновац је био највећи концентрациони и логор смрти у Независној Држави Хрватској на простору окупиране Југославије за време Другог светског рата.

Формиран је у августу 1941. године у околини истоименог градића, а уништен од усташа априла 1945. године. „Радни логор Јасеновац“, како га назива хрватска државна администрација, био је стратиште за Србе, Роме и Јевреје, свих узраста, полова, старосних доби, социјалних, образовних и других профила, као и за комунисте, помагаче и симпатизере Срба, Рома и Јевреја.

Pročitajte i  Имате савршену пословну идеју? Представљамо вам  девет корака које морате предузети да бисте је претворили у стварност

Јасеновац је био на злом гласу по варварским методама и великом броју жртава. Логор Јасеновац је једини који је непрекидно деловао све до краја постојања, највећи је по простору који је заузимао, по броју логораша који су кроз њега прошли и по броју жртава које су у њему страдале. У њега су се упућивали не само мушкарци, него и жене и деца.

Pročitajte i  Оригинални амерички хот дог из Hot Dog & Pizza Factory на Mister D апликацији

Тачан број жртава у системима логора Јасеновац није никада утврђен.

Према неким проценама у Јасеновцу је нестало око 500 000 Срба, 80 000 Рома, 32 000 Јевреја и неколико десетина хиљада антифашиста различитих националности.

До сада се нико у нашој кинематографији није усудио естетски да обликује јасеновачку трагедију, која надилази границе овог поднебља.

Pročitajte i  Пут ка врху: 12 неопходних особина успешних предузетника

Према писањима медија из Владе Србије стигла је иницијатива да се сними филм о једном од највећих страдања Срба у новијој историји. За ту намену биће издвојено 20.000.000 евра, а планира се ангажовање еминентних представника седме силе, укључујући и нека позната имена из Холивуда.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име