Jasenovac je bio najveći koncentracioni i logor smrti u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj na prostoru okupirane Jugoslavije za vreme Drugog svetskog rata.

Formiran je u avgustu 1941. godine u okolini istoimenog gradića, a uništen od ustaša aprila 1945. godine. „Radni logor Jasenovac“, kako ga naziva hrvatska državna administracija, bio je stratište za Srbe, Rome i Jevreje, svih uzrasta, polova, starosnih dobi, socijalnih, obrazovnih i drugih profila, kao i za komuniste, pomagače i simpatizere Srba, Roma i Jevreja.

Pročitajte i  Neverovatno uzbudljiva igra sudbine dveju porodica: Pesma "Belo Lenče" krije istinu o najlepšoj ljubavnoj priči iz Vranja

Jasenovac je bio na zlom glasu po varvarskim metodama i velikom broju žrtava. Logor Jasenovac je jedini koji je neprekidno delovao sve do kraja postojanja, najveći je po prostoru koji je zauzimao, po broju logoraša koji su kroz njega prošli i po broju žrtava koje su u njemu stradale. U njega su se upućivali ne samo muškarci, nego i žene i deca.

Pročitajte i  Gradonačelnik Bakić prisustvovao obeležavanju dvanaeste godišnjice od osnivanja Zavičajnog udruženja "Dalmacija" iz Subotice

Tačan broj žrtava u sistemima logora Jasenovac nije nikada utvrđen.

Prema nekim procenama u Jasenovcu je nestalo oko 500 000 Srba, 80 000 Roma, 32 000 Jevreja i nekoliko desetina hiljada antifašista različitih nacionalnosti.

Do sada se niko u našoj kinematografiji nije usudio estetski da oblikuje jasenovačku tragediju, koja nadilazi granice ovog podneblja.

Pročitajte i  Srpski vladari najviše su ženili žene OVA DVA IMENA: Najmoćnije srpske princeze, kneginje, kraljice i carice

Prema pisanjima medija iz Vlade Srbije stigla je inicijativa da se snimi film o jednom od najvećih stradanja Srba u novijoj istoriji. Za tu namenu biće izdvojeno 20.000.000 evra, a planira se angažovanje eminentnih predstavnika sedme sile, uključujući i neka poznata imena iz Holivuda.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime