Мада у имену ове супе стоји „пролећна“, сада је заправо тренутак да је направите. Сви састојци, осим грашка, су доступни свежи и укусни, тако да ћете уживати у сваком залогају. Припрема је изузетно лака и брза, а најкомпликованији део јесте направити списак за пијацу.
Састојци:
1 средњи црни лук
4 чена белог лука
1 већа шаргарепа
1 корен першуна
½ паштрнака
1 мања тиквица
2 шаке бораније
2 шаке грашка
2 шаке кукуруза шећерца
1 кромпир
1 веза першуновог листа
2 до 3 супене кашике уља
1 уврх пуна кашика сувог зачина
Припрема:
Сво поврће исецкајте на величину зрна грашка и ставите на дно лонца у ком ћете кувати супу. На то сипајте уље, додајте суви зачин и уз стално мешање динстајте на средњејакој ватри 5 минута. Затим налијте две литре топле воде, убаците ситно исецкано першуново лишће и кувајте док поврће не омекша. Зависно од јачине ватре, за кување ће вам требати око 30 минута. Када је поврће скувано, пробајте супу и посолите по укусу.
По жељи, у супу можете укувати кнедле које ћете направити од једног јајета, једне кашике млаке воде и брашна, тако да тесто буде врло меко. Исцепкајте кнедле кафеном кашикицом или их пропустите кроз рупичасто ренде за кнедле.
Извор: Војвођански магазин