GASTRONOMSKE POSNE MANIFESTACIJE: Širom Srbije u decembru održavaju se festivali dobre trpeze

0
1195

U susret Božiću i Novoj godini planiraju se posni jelovnici, sakupljaju i razmenjuju recepti za svečanu trpezu, pa bi bilo idealno ako bismo mogli da posetimo neke od sjajnih decembarskih manifestacija u gradovima širom Srbije.

posne manifestacije
Sremska Mitrovica

U prazničnom duhu i euforiji, ovih 7 gradova u Srbiji zovu vas da ih posetite i dozvolite im da vam uveličaju i ispune predstojeće praznike. Evo gde sve možete uživati u kulinarskom umeću, degustaciji raznih tradicionalnih jela, napitaka i poslastica, ali i iskoristiti priliku da se upoznate sa kulturom ovih mesta i njihovom bogatom istorijom.

1. Perućac – Srpski sto posne hrane

Desetak kilometara od Bajine Bašte, u Perućcu, održava se tradicionalna manifestacija posne trpeze. 8. decembra u hotelu “Jezero” posetioci će moći da uživaju u velikom izboru posne hrane karakteristične za ovaj deo Srbije kao što su – posni pasulj, punjene paprike na manastirski način, bobove pihtije, pršuta od kalifornijske pastrmke, pohovane pečurke, dimljeni šaran, razne pite savijače i gužvare i mnoge slatke đakonije. Najboljim izlagačima će biti uručene nagrade i priznanja za kulinarsko umeće.

posne manifestacije

2. Požarevac – Dani čaja i lekovitog bilja

Počinje 15. decembra i traje tri dana. Ova tradicionalna manifestacija održava se svake godine, počev od 2000. godine u galeriji i klubu umetnika Kulturnog centra “Srpska kuća”. U okviru manifestacije ispijaju se, degustiraju i prezentuju čajevi kao i proizvodi od lekovitog bilja. Kroz ovu manifestaciju upoznajemo posetioce sa lekovitim svojstvima čaja kao napitka kao i lekovitim biljkama kao zdravoj hrani i lekovitim travama kao prirodnim preparatima koji se koriste kod lečenja. U okviru pratećih manifestacija organizuju se predavanja o lekovitosti čajeva i lekovitih biljaka. Takođe, organizuju se i susreti sa slikarima, piscima i glumcima.

posne manifestacije

3. Vršac – Praznične đakonije

Velika izložba praznične trpeze, domaće radinosti i raznih đakonija održava se u Vršcu 10. decembra u hotelu “Srbija” sa početkom u 10 časova, pre podne. Cilj je promovisanje starih običaja sa naših prostora, a posetioci mogu da kupe i degustiraju autentične specijalitete južnobanatskog kraja. Takođe, očekuje vas širok asortiman vina iz poznatih vršačkih vinograda. Ne propustite i da obiđete znamenitosti poput rodne kuće našeg slavnog komediografa Jovana Sterije Popovića.

posne manifestacije

4. Zemun – “Božićni praznici u Zemunu”

Opština Zemun u saradnji sa Udruženjem Hobi Art i poznatim zemunskim restoranima organizuje manifestaciju “Božićni praznici u Zemunu”, u starom gradskom jezgru, duž jedne od najlepših pešačkih ulica u Beogradu – Gospodske ulice. Od 15. decembra do 15. januara posetioci će biti u mogućnosti da probaju jedinstveni srbobranski truba kolač, karlovački kuglof, pravu medovaču, bermet namenjen kraljevskom stolu, liciderska srca, svilene bombone, ali  i ručno rađane kape, šalove, novogodišnje ukrase, oslikani tekstil, čestitke, aranžmane od cveća i plodova, božićne dekoracije, predmete od stakla, nakit i dr.

posne manifestacije

5. Dolovo – Sajam vina

Nedaleko od Pančeva, u selu Dolovo, od 18.  – 27. decembra članovi Udruženja ljubitelja domaćih vina “Sveti Trifun” po tradiciji organizuju Sajam vina. Dolovo je nekada bilo najpoznatiji vinarski kraj, a Sajam se organizuje upravo da bi se afirmisalo vinogradarstvo i obnovili vinogradi. Posetioci Dolova u ovom mestu nikako ne bi smeli da propuste obilaske arheoloških nalazišta iz 9. veka, kao i staru Dolovačku kuću iz 18. veka u kojoj članovi “Svetog Trifuna” čuvaju svoja vina.

posne manifestacije

6. Ruma – Božićna ulica

Ova manifestacija već petu godinu za redom tradicionalno povezuje katolički i pravoslavni Božić. U peri­odu od 24. 12. 2015. do 07. 01. 2016. godine na Grad­skom trgu u ulici sa dvade­se­tak štan­dova postavl­jenih za ovu pri­liku, bro­jni izla­gači će pred­staviti svoje raznovrsne proizvode. Počev od novo­godišn­jih ukrasa, knjiga, umet­ničkih pred­meta domaće radi­nosti, pa sve do kuli­narskih speci­jaliteta, vina, rak­ije, meda, kolača i zimnice. Većina pro­grama koji će se odvi­jati u ovom peri­odu biće namenjen deci. Pokrovitelj man­i­festacije je Opština Ruma.

posne manifestacije

7. Sremski Karlovci – Karlovačke božićne svečanosti

Manifestacijom “Karlovačke božićne svečanosti” obeležava se najveći hrišćanski praznik – Božić u Sremskim Karlovcima. Manifestacija se organizuje u periodu od katoličkog Božića do pravoslavne Nove godine, na nekoliko lokacija u gradu (Karlovačka gimnazija, Saborna crkva, Katolička crkva, osnovna škola, gradski trg) i svake godine privuče značajan broj posetilaca.

posne manifestacije

Autor: K. M.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име