GDE SE KRIJE ZAKOPANO SRPSKO BLAGO: Legende o zakopanom blagu popa Martina

Legende o zakopanom blagu mogu se čuti u svim krajevima sveta. Kod nas te legende su najviše vezane za popa Martina Himovića i njegove mape skrivenog blaga.

Pop Martin odmetnuo se u hajduke kada su mu Turci pokrali sve što je imao. Presretao je  i pljačkao Turke, a sve blago koje je od njih uzeo zakopao je na 62 lokacije.
mapa skrivenog blaga
I pored njegovih mapa i spisa o zakopanom blagu, niko do sada nije uspeo da ga nađe.

Najpoznatije tajne riznice jesu:
Smukova jama, Gargova vodenica, Jelenova pećina, Stara planina, pećina Zvečara, pećina Kapavica, Peštera, Karlov kamen, Zmajeva pećina, manastir sv. Jovan Pust, Šarčev dol, Kurjačka pećina.

1. Smukova jama
Prema opisu iz dnevnika popa Martina “Smukova jama” se nalazi ispod “Tri čuke” na Staroj planini. Taj deo pripada knjaževačkoj opštini. Ova najpoznatija riznica zakopanog blaga ujedno je najopasnija. Na ulazu u Smukovu jamu kriju se brojne zamke. Od zapetih pušaka, do smrtonosnog “ovna”, šiljcima okovanog debla, koje je mehanizmom “zapeto” da usmrti svakoga ko ne zna jedini način ulaska u lagum.

Pročitajte i  Lazareva subota je dan dečje radosti: Zašto su deca u centru ovog praznika koji slavi Isusovo čudo vaskrsenja Lazara?

2. Gargova vodenica

U okolini Niša ljudi već vekovima pokušavaju da pronađu staru vizantijsku crkvu za koju se veruje da čuva skriveno blago. Takođe, do sad niko nije uspeo da je pronađe, iako je tačna lokacija svima poznata. Priča o ovom zakopanom blagu poznata je širom Balkana.

3. Jelenova pećina

Navod iz jedno spisa popa Martina:

Pročitajte i  Samo za iskusne kuvare i kuvarice: Riblji paprikaš sa severa Bačke

Mesto mala Jelenova pećina nema mapu nego skriveno jezero i pećina koja je zatvorena, malo se vidi, a kad je sunce, kad staneš pred nju, vidi se toplo vrelo i oštra čuka, to je u leskovačkom kraju.

4. Pećina Zvečara

Avala, rudarsko okno iz rimskog doba, zvana Zvečara.

5. Pećina Kapavica

U jamu Kapavicu je 8. juna 1941. bačeno 115 Srba iz Kapavice, Rankovaca, Uboska, Bančića, Pustipuha, Vlahovića, Rđusa…

6. Peštera

Oblast Peštere se nalazi u južnom delu Bugarske. Prvobitno je bilo naseljeno Tračanima, a posle njih ovom oblašću su vladali stari Rimljani i Vizantijci. Pretpostavlja se da je pop Martin prošao ovuda i zakopao u Pešteri deo blaga.

Pročitajte i  Iz knjige "Bolesti duše" Nikolaja Pestova: Pitanja koja će vam otkriti da li je vaše psihičko zdravlje narušeno

7. Zmajeva pećina

Vlaška planina se nalazi u jugoistočnoj Srbiji, nedaleko od Pirota i pruža se pravcem severozapad-jugoistok u dužini od 6 km. Pripada balkanskim planinama. Ulaz u Zmajevu pećinu nalazi se u gustom kamenjaru iznad Poganovskog manastira. Zabeleženo je mnogo smrtnih slučajeva onih koji su pokušali da uđu u pećinu. Tako je nastala legenda da na ulazu u pećinu stoji ogromna naprava u obliku zmije, koja svakoga ko pokuša tu da uđe, ubija na mestu ili ga na smrt preplaši.
Za zakopano blago popa Martina se veruje da još uvek postoji