Генијалан одговор војводе Живојина Мишића оставио је краља без текста

0
3361
Војвода Живојин Мишић

Војвода Живојин Мишић, рођен у Струганику у општини Мионица,  запамћен је као један од највећих војсковођа Србије, али и човек “без длаке на језику” који увек говори оно што мисли.

– У рату се лако губи глава, али се лако губи и образ , а част и образ били су му најважнији и у мирнодопским данима – његове су речи.

Следећа прича се збила средином 1920. године и била  је жесток ударац на здравље већ остарелог војводе.
Наиме, након што се, иако болестан, Мишић прихватио дужности начелника Генералштаба војске и морнарице Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, врховни командант, регент Александар Карађорђевић, свратио је у његову канцеларију која се тада налазила у згради Војне академије и затражио да му војвода Мишић одмах саопшти детаљне податке о некој мало важној ствари.

Pročitajte i  Мионица ће ове године бити домаћин јубиларне 60. по реду међународне бициклистичке трке „Кроз Србију“

Војвода је позвао свог ађутанта и издао наређење да му се потребни подаци пронађу у архиви и доставе, али регенту ово није било довољно добро.
– Па зар ви о томе не знате? – питао је Мишића.
– То је таква капларска ситница да ја њу не само да не могу него и не треба да памтим – одговорио је војвода.
Изгледа да је ова опаска увредила врховног команданта.
– Зар је то ситница кад ја тражим!? – упитао је љутито.
– Ма ко да је тражи то је ситница, и ја то не знам – образложио је Мишић.
Ово је потпуно разбеснело регента Александра. – Не знате! А шта ви знате? Ви ништа не знате! Ништа! – повикао је.
Овако оштар став је вероватно много повредио остарелог војсковођу. Одговорио је у свом стилу.
– Ја ништа не знам? Па зар ви то тек сада видите, после Мионице и после Сувоборске и Колубарске битке, после Битоља и Кајмакчалана, после Доброг Поља и заробљавања маршала Макензена и после Словеније. Види се колико сте ви видовит када тек сада запажете да ја ништа не знам. Чудим се и не могу довољно да се начудим што ме још држите и трпите на овом месту. Постарајте се да за ово место нађете погодније лице које више зна, а ја онако мислим да ми овде више није место – рекао је.
Није много прошло, а Живојин Мишић је пао у болесничку постељу. Упућен је на лечење у Париз али, након што је утврђено да се за њега не може много учинити, тражио је да се врати у Београд.
28430-zivojin-misic-580x0
Последње дане је провео у Врачарском санаторијуму. Четрнаест месеци се борио са болешћу. За то време, Александар Карађорђевић га је посетио само једаном, на Петровдан 1920. након чега је одржао говор одавши Мишићу највеће поштовања и истичући његове заслуге у борби за слободу Србије.
zivojin-misic
Војвода Живојин Р. Мишић је преминуо у Београду 20. јануара 1921. у 5.30 часова пре подне. Било му је 65 година.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име