Gimnazijalci u Danilovgradu ustali protiv zabrane ćirilice u školama: „Sveti Petre, kaljaju ti lice, škola tvoja nema ćirilice“

0
625
Foto: Učenici Gimnazije u Danilovgradu

Đaci gimnazije „Petar Prvi Petrović Njegoš“ u Danilovgradu izrazili su svoj protest povodom odluke vlasti Crne Gore da ćirilično pismo izbaci iz upotrebe u školama.

Učenici starijih razreda ove gimnazije su, tokom svečanosti povodom Dana škole kada praznuju svetog Petra Cetinjskog, u holu razvili transparent sa natpisom „Sveti Petre, kaljaju ti lice, škola tvoja nema ćirilice“.

Foto: Učenici Gimnazije u Danilovgradu
Foto: Učenici Gimnazije u Danilovgradu

Njihov hrabri gest pozdravljen je burnim aplauzom svih đaka, ali i profesora sada već čuvene gimnazije koja neguje pravu istoriju Crne Gore.

Pročitajte i  Nastup TOS na sajmu„ITF SLOVAKIATOUR 2022“ u Bratislavi

Agresivnom amputacijom istorijske i duhovne baštine Crne Gore, ćirilica je isključena iz zvanične upotrebe u školama, pa su roditelji čak primorani da školi pišu poseban zahtev ako žele da njihovo dete svedočanstvo dobije na srpskom pismu.

To je samo jedan od primera u kojima se ćirilica u Crnoj Gori pojavljuje kao izuzetak, a nikako kao pravilo, kako je do nedavno bilo.

Pročitajte i  Najtužnija pesma Tome Zdravkovića inspirisana istinitom pričom: "A ja sam stigao na svežu humku, tek da položim buket belih ruža..."

Podsetimo, 17. godišnjicu bombardovanja Srbije i Crne Gore maturanti te škole obeležili su tako što su sa školskog razglasa pustili zvuk sirena za uzbunu i bacali avione od papira na kojima je bila ispisana poruka „Da se ne zaboravi!“, a sa razglasa se zatim čula pesma Riblje čorbe „Decu ti neću oprostiti“.

Nastavničko veće Gimnazije „Petar Prvi Petrović Njegoš“ jednoglasno je odbilo da raspravlja o kažnjavanju učenika koji su 24. marta puštanjem sirene za uzbunu i avionima od papira obeležili godišnjicu početka NATO agresije. Tadašnja direktorka danilovgradske Gimnazije Slavica Pavićević poslata je u penziju odlukom ministra prosvete, jer nije htela da kazni đake. Apeli njenih kolega ostali su bez odgovora nadležnih.

Pročitajte i  Velike promene pred finale Eurosonga: Evo koju je poziciju naša Konstrakta sada zauzela na kladionicama

Povodom Dana škole domišljati i hrabri gimnazijalci štampali su i posebne majice sa natpisom „Ćirilica — naše pismo“.

sputniknews.com

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime