Гимназијалци у Даниловграду устали против забране ћирилице у школама: „Свети Петре, каљају ти лице, школа твоја нема ћирилице“

0
235
Фото: Ученици Гимназије у Даниловграду

Ђаци гимназије „Петар Први Петровић Његош“ у Даниловграду изразили су свој протест поводом одлуке власти Црне Горе да ћирилично писмо избаци из употребе у школама.

Ученици старијих разреда ове гимназије су, током свечаности поводом Дана школе када празнују светог Петра Цетињског, у холу развили транспарент са натписом „Свети Петре, каљају ти лице, школа твоја нема ћирилице“.

Фото: Ученици Гимназије у Даниловграду
Фото: Ученици Гимназије у Даниловграду

Њихов храбри гест поздрављен је бурним аплаузом свих ђака, али и професора сада већ чувене гимназије која негује праву историју Црне Горе.

Pročitajte i  Говори српски да те цео свет разуме: Изненадиће вас које српске речи користе и Енглези

Агресивном ампутацијом историјске и духовне баштине Црне Горе, ћирилица је искључена из званичне употребе у школама, па су родитељи чак приморани да школи пишу посебан захтев ако желе да њихово дете сведочанство добије на српском писму.

То је само један од примера у којима се ћирилица у Црној Гори појављује као изузетак, а никако као правило, како је до недавно било.

Pročitajte i  Najpoznatija baba naše istoje, majka velikih junaka- Baba Višnju volela je cela Srbija

Подсетимо, 17. годишњицу бомбардовања Србије и Црне Горе матуранти те школе обележили су тако што су са школског разгласа пустили звук сирена за узбуну и бацали авионе од папира на којима је била исписана порука „Да се не заборави!“, а са разгласа се затим чула песма Рибље чорбе „Децу ти нећу опростити“.

Наставничко веће Гимназије „Петар Први Петровић Његош“ једногласно је одбило да расправља о кажњавању ученика који су 24. марта пуштањем сирене за узбуну и авионима од папира обележили годишњицу почетка НАТО агресије. Тадашња директорка даниловградске Гимназије Славица Павићевић послата је у пензију одлуком министра просвете, јер није хтела да казни ђаке. Апели њених колега остали су без одговора надлежних.

Pročitajte i  НЕОБИЧНИ И МОДЕРНИ: Ево које београдске музеје НЕ СМЕТЕ пропустити

Поводом Дана школе домишљати и храбри гимназијалци штампали су и посебне мајице са натписом „Ћирилица — наше писмо“.

sputniknews.com

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име