GOLUBINAČKE MAČKARE: Manifestacija koja najavljuje proleće

0
1383

Ovaj drevni običaj stigao je u malo mesto u Sremu, Golubince, još pre 200 godina i održao se do današnjih dana. Golubinačke Mačkare stigle su iz Dalmacije, tačnije, izvedene su iz dalmatinskih Maškara.

Dani Mačkara u Golubincima su, kako oni kažu, dani veselja, radosti i ludovanja, vreme kada je sve dozvoljeno.

mačkare

Poklade su nastale još u paganskom, predhrišćanskom periodu. Kroz njih se slavi kult sunca i dolazak proleća. Ovi običaji vezani su i za početak velikog uskršnjeg posta, pa su tako u uskoj vezi i sa crkvom.

Na Mačkarama u Golubincima bezmalo učestvuje celo selo, sa svih svojih 5000 stanovnika, a prisutan je i veliki broj gostiju iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Crne Gore. Doduše, ne maskiraju se baš svi. Maske su im i lepe i ružne, a Golubinčani vole i da se dodatno poigraju sa njima, pa se muškarci najčešće maskiraju u žene, a žene u muškarce.

Pročitajte i  СМС поруке за Српску нову годину: Честитајте Православну нову годину свим драгим људима уз ових 15 фантастичних честитки

golubinci mac

 

Golubinčani svoje maske pažljivo pripremaju čak dva ili tri meseca. Izrađuju ih sami, pa njihova kreativnost, oplemenjena ručnim radom, dolazi do punog izražaja. Maske dele na lepe, ružne i one po ugledu na svetske karnevale. Socijalni karakter ove manifestacije je jako izražen, jer većina maski podrazumeva zajednički nastup i predstavlja grupu koja želi da ispriča neku priču.

Pročitajte i  Данас славимо Крстовдан: Сваки прави верник треба да испоштује ове обичаје

Te grupne maske najčešće predstavljaju vesnike proleća i obično su predstavljene cvećem, lepim katama, đurđevcima, visibabama i one najavljuju novo godišnje doba.

Plodnost simbolišu ružne maske, koje predstavljaju žene i muškarce izraženih stomaka. Ovaj običaj vuče korene još iz paganskog perioda, a Golubinčani tu tradiciju održavaju, prilagodivši je savremenim uslovima života.

Golubinačke Mačkare traju tri dana, a posle toga počinje novi period kada se sva energija usmerava na napredak poljoprivredne kulture, stoke i ljudi. Za vreme Mačkara, kako sami Golubinčani kažu, istroše svu energiju koju su nakupili zimi u periodu slava i praznika, i na taj način se spremaju za jedan novi i ozbiljniji život koji im dolazi sa buđenjem prirode.

Pročitajte i  Обичаји на Мали Божић и Светог Василија: Ево шта се ОБАВЕЗНО ради на овај дан, а које радње су СТРОГО забрањене

Ovogodišnje Mačkare održavaće se od subote 06. 02. do 08.02. i obuhvataće: maskenbal (održaće se prvog dana U Sportskoj hali Golubinci u 19h), karneval (drugi dan Mačkara u centru Golubinaca sa početkom u 14h) i prikaz običaja po kućama i pokladno jahanje (poslednjeg dana Mačkara).

golubinci maskirani
Golubinačke Mačkare podjednako vole i deca i odrasli

 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име