GOLUBINAČKE MAČKARE: Manifestacija koja najavljuje proleće

0
451

Ovaj drevni običaj stigao je u malo mesto u Sremu, Golubince, još pre 200 godina i održao se do današnjih dana. Golubinačke Mačkare stigle su iz Dalmacije, tačnije, izvedene su iz dalmatinskih Maškara.

Dani Mačkara u Golubincima su, kako oni kažu, dani veselja, radosti i ludovanja, vreme kada je sve dozvoljeno.

mačkare

Poklade su nastale još u paganskom, predhrišćanskom periodu. Kroz njih se slavi kult sunca i dolazak proleća. Ovi običaji vezani su i za početak velikog uskršnjeg posta, pa su tako u uskoj vezi i sa crkvom.

Na Mačkarama u Golubincima bezmalo učestvuje celo selo, sa svih svojih 5000 stanovnika, a prisutan je i veliki broj gostiju iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Crne Gore. Doduše, ne maskiraju se baš svi. Maske su im i lepe i ružne, a Golubinčani vole i da se dodatno poigraju sa njima, pa se muškarci najčešće maskiraju u žene, a žene u muškarce.

Pročitajte i  BRANKO TEPIĆ: Dečak sa čuvene slike majke Knežopoljke koja je jedan od simbola stradanja civila u Drugom sv. ratu

golubinci mac

 

Golubinčani svoje maske pažljivo pripremaju čak dva ili tri meseca. Izrađuju ih sami, pa njihova kreativnost, oplemenjena ručnim radom, dolazi do punog izražaja. Maske dele na lepe, ružne i one po ugledu na svetske karnevale. Socijalni karakter ove manifestacije je jako izražen, jer većina maski podrazumeva zajednički nastup i predstavlja grupu koja želi da ispriča neku priču.

Pročitajte i  Neka vaša bašta bude kao iz snova: Cveće koje morate da zasadite ovog proleća

Te grupne maske najčešće predstavljaju vesnike proleća i obično su predstavljene cvećem, lepim katama, đurđevcima, visibabama i one najavljuju novo godišnje doba.

Plodnost simbolišu ružne maske, koje predstavljaju žene i muškarce izraženih stomaka. Ovaj običaj vuče korene još iz paganskog perioda, a Golubinčani tu tradiciju održavaju, prilagodivši je savremenim uslovima života.

Golubinačke Mačkare traju tri dana, a posle toga počinje novi period kada se sva energija usmerava na napredak poljoprivredne kulture, stoke i ljudi. Za vreme Mačkara, kako sami Golubinčani kažu, istroše svu energiju koju su nakupili zimi u periodu slava i praznika, i na taj način se spremaju za jedan novi i ozbiljniji život koji im dolazi sa buđenjem prirode.

Pročitajte i  12 neobičnih slika Beograda: Građevine koje kao da su uzete iz budućnosti

Ovogodišnje Mačkare održavaće se od subote 06. 02. do 08.02. i obuhvataće: maskenbal (održaće se prvog dana U Sportskoj hali Golubinci u 19h), karneval (drugi dan Mačkara u centru Golubinaca sa početkom u 14h) i prikaz običaja po kućama i pokladno jahanje (poslednjeg dana Mačkara).

golubinci maskirani
Golubinačke Mačkare podjednako vole i deca i odrasli

 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime