GOLUBINAČKE MAČKARE: Manifestacija koja najavljuje proleće

0
1559

Ovaj drevni običaj stigao je u malo mesto u Sremu, Golubince, još pre 200 godina i održao se do današnjih dana. Golubinačke Mačkare stigle su iz Dalmacije, tačnije, izvedene su iz dalmatinskih Maškara.

Dani Mačkara u Golubincima su, kako oni kažu, dani veselja, radosti i ludovanja, vreme kada je sve dozvoljeno.

mačkare

Poklade su nastale još u paganskom, predhrišćanskom periodu. Kroz njih se slavi kult sunca i dolazak proleća. Ovi običaji vezani su i za početak velikog uskršnjeg posta, pa su tako u uskoj vezi i sa crkvom.

Na Mačkarama u Golubincima bezmalo učestvuje celo selo, sa svih svojih 5000 stanovnika, a prisutan je i veliki broj gostiju iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Crne Gore. Doduše, ne maskiraju se baš svi. Maske su im i lepe i ružne, a Golubinčani vole i da se dodatno poigraju sa njima, pa se muškarci najčešće maskiraju u žene, a žene u muškarce.

golubinci mac

 

Golubinčani svoje maske pažljivo pripremaju čak dva ili tri meseca. Izrađuju ih sami, pa njihova kreativnost, oplemenjena ručnim radom, dolazi do punog izražaja. Maske dele na lepe, ružne i one po ugledu na svetske karnevale. Socijalni karakter ove manifestacije je jako izražen, jer većina maski podrazumeva zajednički nastup i predstavlja grupu koja želi da ispriča neku priču.

Te grupne maske najčešće predstavljaju vesnike proleća i obično su predstavljene cvećem, lepim katama, đurđevcima, visibabama i one najavljuju novo godišnje doba.

Plodnost simbolišu ružne maske, koje predstavljaju žene i muškarce izraženih stomaka. Ovaj običaj vuče korene još iz paganskog perioda, a Golubinčani tu tradiciju održavaju, prilagodivši je savremenim uslovima života.

Golubinačke Mačkare traju tri dana, a posle toga počinje novi period kada se sva energija usmerava na napredak poljoprivredne kulture, stoke i ljudi. Za vreme Mačkara, kako sami Golubinčani kažu, istroše svu energiju koju su nakupili zimi u periodu slava i praznika, i na taj način se spremaju za jedan novi i ozbiljniji život koji im dolazi sa buđenjem prirode.

Ovogodišnje Mačkare održavaće se od subote 06. 02. do 08.02. i obuhvataće: maskenbal (održaće se prvog dana U Sportskoj hali Golubinci u 19h), karneval (drugi dan Mačkara u centru Golubinaca sa početkom u 14h) i prikaz običaja po kućama i pokladno jahanje (poslednjeg dana Mačkara).

golubinci maskirani
Golubinačke Mačkare podjednako vole i deca i odrasli

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име