Данас обележавамо Госпојинске покладе: На дан уочи поста урадите ОВО и сви дугови биће вам опроштени

0
2235
Фото: Autor: Teofan Grk - Self-scanned, Javno vlasništvo, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=186638

Двонедељни пост представље духовну и телесну припрему за празник Велика Госпојина или Успење Пресвете Богородице. Ово је један од највећих хришћанских празника и успомена је на смрт Богородице која се на овај дан вазнела на небо и предала свој дух Спаситељу.

Успење Пресвете Богородице спада у ред Богородичиних празника и слави се 28. августа. Великогоспојински пост је на води, осим суботом и недељом, када се дозвољава уље и вино, и на Преображење, када се разрешава на рибу.

Pročitajte i  "Жене бране своје мужеве који се окрећу за другим женама" Отац Предраг Поповић ШОКИРАН стањем у браковима у Србији: Отворено проговорио о прељуби

За хришћане пост није само уздржавање од масне и мрсне хране, већ има првенствено духовну димензију и огледа се у уздржавању од рђавих мисли, речи и дела, те појачању молитава и чињењу доброчинства. Духовно се над телесним нарочито наглашава током поста, када духовним очвршћавањем и молитвама човек умањује могућност свесног или несвесног чињења греха.

Pročitajte i  Српска глумица са НАЈНЕОБИЧНИЈИМ ИМЕНОМ напустила земљу: Постала светски позната, а данас води школу

Пост је увео Исус Христ, који је 40 дана и ноћи постио у пустињи, након чега је изашао као победник над искушењима која му је поставио Сотона. У календару Српске православне цркве, осим једнодневних, постоје и вишедневни постови, а то су, уз Великогоспојински, још и Велики или Часни пост, Божићни и Петровски.

Покладе су добиле назив по обичају да се на овај дан све увреде опраштају, како би и нама дугови били опроштени, и тако растерећени дуговања, што чишћи ушли у период наступајућег поста. Зато се у народу, уз чашу, здравица на овај дан каже. „Опрости, улазимо у пост као у море“, а присутни одговарају „Нека је од бога опроштено, опрости и ти мени“.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име