Ево колико кошта градња куће у Србији: Цене и за монтажну и за зидану кућу, према саветима инжењера

0
52396

Да ли се више исплати монтажна кућа или зидана куће од цигле, дилема је многих који планирају свој нови кров над главом.

Људи старијег кова најпре се одлучују за савет по ком је без дилеме стара градња најисплативија и најдуговечнија. Међутим, млади данас гледају како да са што мање новца и на што бржи и једноставнији начин дођу до свог првог дома. Они се пре опредељују за монтажне куће које могу бити готове у периоду од недељу до месец дана, у зависности од квадратуре.

колико кошта кућа у србији

 

На ову вечиту дилему одговара саговорник портала Телеграф, дипломирани инжењер Маричић Владан:

– За изградњу монтажне куће потребно је око 30 дана у варијанти „кључ у руке“ и са изградњом темеља. Радови на класичној кући трају најмање годину, а неретко се дешава да се радови „протегну“ и на неколико година.

Рупа без дна“ и „ако неко прича сам са собом или је луд или гради кућу“ су изреке настале због пара које је потребно уложити у изградњу бетонске куће, као и због радова који „натерају“ човека да „изгуби“ разум.

Pročitajte i  Родитељи, ово није за игру: Видео игрице, чак и оне стратешке, заглупљују децу!

Кад у „продавници кућа“ изаберете ону која вама одговара по структури, функционалности и лепоти, неће се мењати износ новца који вам је потребан како бисте почели у њој да живите.

Монтажна кућа
Монтажна кућа

– Кад се купци одлуче за кућу, радови након добијања потребних дозвола могу да почну већ после 15-ак дана. За добијање дозвола заједно са пројектовањем треба око месец, месец и по дана – навео је Маричић Владан, дипломирани инжењер.

Свакако да је цена, поред квалитета, битан фактор који одређује да ли ће будући власници кућа изабрати класичну или монтажну. Ми смо, из тог разлога, извршили поређење цена за куће од око 150 квадрата.

Наиме, материјал који је потребан за изградњу класичне куће наведене квадратуре коштаће отприлике око 7.500 евра (то се односи само на спољашње радове).

1. Грађевински блок – потребно је око 7000 комада. Цена блока је 0,3 евра, што је укупно 2100 евра.

Pročitajte i  Имамо посебну понуду за наше читаоце! Представљамо вам књигу СРБИЈОМ која ће вас очарати јер поносно представља нашу предивну земљу  

2. Цигла – потребно је од 3000 до 5000 комада. Цена цигле је 0,08 евра, што је највише 400 евра.

3. Гвожђе – потребно је од 80 до 100 кг по м³. Цена гвожђа је 250 евра по м², што је укупно 2500 евра.

4. Песак – потребно је 20 м³. Цена песка је 11.5 евра по м³, што је укупно 230 евра.

5. Креч и цемент – потребно је од 6 до 8 тона. Цена је 100 евра по тони, што је укупно 800 евра.

6. Кров – потребно је око 175 м² кровног покривача. Цена црепа је 0,6 евра по комаду, што је укупно 1440 евра.

колико кошта кућа у србији

Мајстори који раде на изградњи куће траже да им се плати између 150 и 500 евра по метру квадратном. Ако имате среће па договорите најнижу цену, за 150 метара квадратних потребно вам је 22.500 евра.

Након ових „грубих радова“ потребно је увести струју, воду, окречити, поставити паркет, санитарије, столарију, грејање, а то су и најскупљи и најкомпликованији радови у кући.

Pročitajte i  Ћирило и Методије су Словенима подарили писменост како би разумели хришћанску мисао

На досадашњих 30.000 евра потребно је додати најмање још 20.000, те је за класичну кућу потребно издвојити најмање 50.000 евра и то под условом да се одлучите за најјефтиније варијанте.

Монтажна кућа од око 150 квадрата, по принципу кључ у руке, кошта између 39.000 и 55.000 евра. Кућа може да поседује и гаражу, уколико се сами за то одлучите.

– Цена монтажних кућа се креће до 370 евра по квадрату, а свакако да има и јефтинијих.

Монтажна кућа
Монтажна кућа

Гаранција на конструктивну стабилност куће, што подразумева кров и зидове куће је 30 година, а на занатске радове под које спадају молерски радови, лепљење плочица, водовод и канализација, као и електричне инсталације, гаранција је две године – објаснио је Маричић.

Монтажна и класична кућа имају својих предности и мана, те од вас зависи коју ћете од ове две опције да изаберете.

телеграф.рс

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име