Градоначелник Бакић присуствовао обележавању дванаесте годишњице од оснивања Завичајног удружења “Далмација” из Суботице

0
364

 Пригодној свечаности, у оквиру које је изведена представа – монодрама „Досије Доситеј”, присуствовао је и градоначелник Суботице Стеван Бакић који је, том приликом, истакао да су руководство и чланови Завичајног удружења „Далмација“ квалитетним радом успели да обичаје и традицију свог родног краја, које чува и негује ово удружење, уврсте у културни живот Суботице и да себе представе као добре домаћине и суграђане свима онима са којима живе у овом граду.

Стеван Бакић, градоначелних Суботице, фото: Град Суботица, Страхиња Бабовић

„Вечерас ћемо кроз једно лепо драмско дело оживети лик Димитрија Обрадовића, који је црквено име Доситеј добио када се замонашио, 1758. године. Прихватио је паролу: ‘Просветом ка слободи’, путовао је по свету и сам себе финансирао на тим путовањима, радећи чак и најтеже физичке послове, да би, касније, своје огромно знање преносио на свој српски народ. Творац је и свечане, родољубиве песме ‘Востани Сербије’. Први српски устанак, 1804. године, затекао га је у Трсту, али га то није омело да помогне, да прикупља новац и обави многе важне мисије посредовањем између устаника и Русије. Након његовог повратка у Србију, постао је први српски министар просвете и био Карађорђев саветник и секретар. Преминуо је 1811. године, у Београду“, невео је градоначелник Бакић.

Фото: Град Суботица, Страхиња Бабовић

Подсетио је да тачан датум и година Доситејевог рођења нису познати, да је по једном од извора рођен 1739. године, а по другом 1742. године.

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

„Ако је рођен 1742. онда је ове године 280 година од рођења Доситеја Обрадовића, једне од најзнаменитијих личности у српској историји. Завичајном удружењу ‘Далмација’ још једном честитам дванаесту годишњицу постојања и рада и захваљујем што ме редовно позивате да будем ваш гост на оваквим свечаностима. Изражавам и захвалност што сте монодраму ‘Досије Доситеј’ даровали Суботици која ће увек бити ту за вас, што потврђује и чињеница да ваше удружење највећи број свечаности и манифестација реализује управо у Градској кући“, истакао је градоначелник Стеван Бакић.

Pročitajte i  Имамо посебну понуду за наше читаоце! Представљамо вам књигу СРБИЈОМ која ће вас очарати јер поносно представља нашу предивну земљу  
Фото: Град Суботица, Страхиња Бабовић

Присутнима у Великој већници обратили су се председница Управног одбора Завичајног удружења „Далмација“, Татјана Мандић, кустоскиња Музеја Вука и Доситеја Народног музеја Србије, Елиана Гавриловић, и кустос музеја у Темишвару, Андреј Милин.

Фото: Град Суботица, Страхиња Бабовић

Монодрама „Досије Доситеј“, која је синоћ изведена јубиларни – десети пут, инспирисана је Доситејевим радом и његовим доласком у Београд пред крај живота. Текстове о Доситеју приредила је Елиана Гавриловић, а лик Доситеја Обрадовића оживљава глумац Владимир Цвејић „чија интерпретација у првом лицу посетиоце упознаје са епохом у којој је Доситеј живео, личностима с којима се сусретао и атмосфером у којој се рађала српска независност током Првог српског устанка“.

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

Обележавање 12. годишњице Завичајног удружења „Далмација“ почело је свечаном песмом „Востани Сербије“, коју је извео вокални солиста Горан Цветковић.

Завичајно удружење „Далмација” основано је 12. јуна 2010. године.

Град Суботица

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име