Gradonačelnik Bakić prisustvovao obeležavanju dvanaeste godišnjice od osnivanja Zavičajnog udruženja “Dalmacija” iz Subotice

0
67

 Prigodnoj svečanosti, u okviru koje je izvedena predstava – monodrama „Dosije Dositej”, prisustvovao je i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić koji je, tom prilikom, istakao da su rukovodstvo i članovi Zavičajnog udruženja „Dalmacija“ kvalitetnim radom uspeli da običaje i tradiciju svog rodnog kraja, koje čuva i neguje ovo udruženje, uvrste u kulturni život Subotice i da sebe predstave kao dobre domaćine i sugrađane svima onima sa kojima žive u ovom gradu.

Stevan Bakić, gradonačelnih Subotice, foto: Grad Subotica, Strahinja Babović

„Večeras ćemo kroz jedno lepo dramsko delo oživeti lik Dimitrija Obradovića, koji je crkveno ime Dositej dobio kada se zamonašio, 1758. godine. Prihvatio je parolu: ‘Prosvetom ka slobodi’, putovao je po svetu i sam sebe finansirao na tim putovanjima, radeći čak i najteže fizičke poslove, da bi, kasnije, svoje ogromno znanje prenosio na svoj srpski narod. Tvorac je i svečane, rodoljubive pesme ‘Vostani Serbije’. Prvi srpski ustanak, 1804. godine, zatekao ga je u Trstu, ali ga to nije omelo da pomogne, da prikuplja novac i obavi mnoge važne misije posredovanjem između ustanika i Rusije. Nakon njegovog povratka u Srbiju, postao je prvi srpski ministar prosvete i bio Karađorđev savetnik i sekretar. Preminuo je 1811. godine, u Beogradu“, neveo je gradonačelnik Bakić.

Foto: Grad Subotica, Strahinja Babović

Podsetio je da tačan datum i godina Dositejevog rođenja nisu poznati, da je po jednom od izvora rođen 1739. godine, a po drugom 1742. godine.

Pročitajte i  Rajhlova palata u Subotici: Remek delo Mađara iz Apatina kojim se Srbija ponosi

„Ako je rođen 1742. onda je ove godine 280 godina od rođenja Dositeja Obradovića, jedne od najznamenitijih ličnosti u srpskoj istoriji. Zavičajnom udruženju ‘Dalmacija’ još jednom čestitam dvanaestu godišnjicu postojanja i rada i zahvaljujem što me redovno pozivate da budem vaš gost na ovakvim svečanostima. Izražavam i zahvalnost što ste monodramu ‘Dosije Dositej’ darovali Subotici koja će uvek biti tu za vas, što potvrđuje i činjenica da vaše udruženje najveći broj svečanosti i manifestacija realizuje upravo u Gradskoj kući“, istakao je gradonačelnik Stevan Bakić.

Pročitajte i  Domaći zadatak jedne učiteljice za letnji raspust izazvao pravo ludilo na internetu: Mreže se USIJALE, evo šta je zadala deci
Foto: Grad Subotica, Strahinja Babović

Prisutnima u Velikoj većnici obratili su se predsednica Upravnog odbora Zavičajnog udruženja „Dalmacija“, Tatjana Mandić, kustoskinja Muzeja Vuka i Dositeja Narodnog muzeja Srbije, Eliana Gavrilović, i kustos muzeja u Temišvaru, Andrej Milin.

Foto: Grad Subotica, Strahinja Babović

Monodrama „Dosije Dositej“, koja je sinoć izvedena jubilarni – deseti put, inspirisana je Dositejevim radom i njegovim dolaskom u Beograd pred kraj života. Tekstove o Dositeju priredila je Eliana Gavrilović, a lik Dositeja Obradovića oživljava glumac Vladimir Cvejić „čija interpretacija u prvom licu posetioce upoznaje sa epohom u kojoj je Dositej živeo, ličnostima s kojima se susretao i atmosferom u kojoj se rađala srpska nezavisnost tokom Prvog srpskog ustanka“.

Pročitajte i  MONAH ARSENIJE JOVANOVIĆ O SVOM SPASENJU IZ PAKLA DROGE: Ovako svedoči ostroški podvižnik o izlečenju kroz veru i stradanju bliskih prijatelja

Obeležavanje 12. godišnjice Zavičajnog udruženja „Dalmacija“ počelo je svečanom pesmom „Vostani Serbije“, koju je izveo vokalni solista Goran Cvetković.

Zavičajno udruženje „Dalmacija” osnovano je 12. juna 2010. godine.

Grad Subotica

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime