Градска кућа – најлепши симбол Суботице: Представља јединствени спој архитектуре и уметничких заната

0
198
Фото: Општина Суботица/Галерија слика

Суботицу и њену околину красе позната знамења која имају велику историјску улогу, а један од њих је свакако и Градска кућа. Ово је уједно и први заштићени споменик архитектуре на територији Војводине.

Овај импозантни објекат изграђен је у периоду између 1908. и 1912. године и то у модерном стилу. Пројекат су потписале истакнуте будимпештанске архитекте Марцел Комор и Деже Јакаб.

Грађевина има 4 улаза од којих је централни, односно свечани улаз означен високим торњем и једном нижом дежмекастом кулом. Приземље је намењено локалима, градској кафани и занатским радњама.

Препознатљива нота мађарског фолклора је пружила уникатан изглед Градској кући. Листови, цветови Лала, срца, флоралне траке и пауново перо само су неки од мотива који се могу видети на прелепом објекту.

Кров је прекривен разнобојним бибер црепом који је произведен у познатој печујској фабрици керамике Жолнаи.

Белим каменом белустраде је прекривено свечано степениште, док су зидови обложени тамнозеленим плочицама које такође имају Жолнаи печат.

Уважени мађарски витражисти тог времена, Шандор Нађ и Микше Рота били су задужени за израду витража који су урађени на прозорима главне већнице.

Занимљиво је да су након I светског рата ови витражи због промене политичке власти били неправедно уклоњени или префарбани, али је на сву срећу 1968. године извршена рестаурација ових уметничких дела, чиме им је враћена некадашња лепота и сјај.

Градска кућа је направљена са идејом да представља савремени административно-трговачки центар, на велику срећу тај дух се гаји и данас, као и функција самог објекта.

У приземљу се налазе трговачки локали, док је први и други спрат намењен градским службама.

Такође, овде је смештен и Градски музеј са сталном поставком који на најлепши начин негује и чува археолошке, антрополошке, етнолошке, историјске вредности из историје уметности.

Фото: Општина Суботица/Галерија слика – Градска кућа ноћу
Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име