Gradska kuća – najlepši simbol Subotice: Predstavlja jedinstveni spoj arhitekture i umetničkih zanata

0
92
Foto: Opština Subotica/Galerija slika

Suboticu i njenu okolinu krase poznata znamenja koja imaju veliku istorijsku ulogu, a jedan od njih je svakako i Gradska kuća. Ovo je ujedno i prvi zaštićeni spomenik arhitekture na teritoriji Vojvodine.

Ovaj impozantni objekat izgrađen je u periodu između 1908. i 1912. godine i to u modernom stilu. Projekat su potpisale istaknute budimpeštanske arhitekte Marcel Komor i Deže Jakab.

Građevina ima 4 ulaza od kojih je centralni, odnosno svečani ulaz označen visokim tornjem i jednom nižom dežmekastom kulom. Prizemlje je namenjeno lokalima, gradskoj kafani i zanatskim radnjama.

Pročitajte i  Rajhlova palata u Subotici: Remek delo Mađara iz Apatina kojim se Srbija ponosi

Prepoznatljiva nota mađarskog folklora je pružila unikatan izgled Gradskoj kući. Listovi, cvetovi Lala, srca, floralne trake i paunovo pero samo su neki od motiva koji se mogu videti na prelepom objektu.

Krov je prekriven raznobojnim biber crepom koji je proizveden u poznatoj pečujskoj fabrici keramike Žolnai.

Belim kamenom belustrade je prekriveno svečano stepenište, dok su zidovi obloženi tamnozelenim pločicama koje takođe imaju Žolnai pečat.

Pročitajte i  Bogatstvo naše Vojvodine: Čardaš, prelepa mađarska narodna igra

Uvaženi mađarski vitražisti tog vremena, Šandor Nađ i Mikše Rota bili su zaduženi za izradu vitraža koji su urađeni na prozorima glavne većnice.

Zanimljivo je da su nakon I svetskog rata ovi vitraži zbog promene političke vlasti bili nepravedno uklonjeni ili prefarbani, ali je na svu sreću 1968. godine izvršena restauracija ovih umetničkih dela, čime im je vraćena nekadašnja lepota i sjaj.

Pročitajte i  Crkva Svetog Dimitrija: Ikonostas neprocenjive umetničke vrednosti tajanstvenog autora

Gradska kuća je napravljena sa idejom da predstavlja savremeni administrativno-trgovački centar, na veliku sreću taj duh se gaji i danas, kao i funkcija samog objekta.

U prizemlju se nalaze trgovački lokali, dok je prvi i drugi sprat namenjen gradskim službama.

Takođe, ovde je smešten i Gradski muzej sa stalnom postavkom koji na najlepši način neguje i čuva arheološke, antropološke, etnološke, istorijske vrednosti iz istorije umetnosti.

Foto: Opština Subotica/Galerija slika – Gradska kuća noću
Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime