Грешка у “Немањићима” коју многи нису уочили: Историјска серија која не поштује историјске чињенице

0
2463

Завршила се и једанаеста епизода “Немањића”, после које је, по обичају, интернет букнуо.

Једанаесту епизоду обележио је долазак Ане Дандоло, будуће српске краљице. Са друге стране, Свети Сава, са моштима свога оца Стефана Немање, креће за Србију, како би мошти биле сахрањене у Студеници.

Грешка, коју многи нису уочили у једанаестој епизоди односи се право на рођење принца Стефана Уроша, који је у серији стигао много раније у односу на време рођења које памти историја.

Према историјским подацима, Стефан Урош I рођен је око 1223. Његов отац Стефан Првовенчани и стриц Вукан помирили су се између 1207. и 1208. доласком Светог Саве у Србију. У синоћној епизоди Урош присуствује помирењу браће и доношењу моштију Стефана Немање у манастир Студеницу, пише Ноизз.

Помирење завађене браће сматра се једним од бројних чудесних дела која је Свети Сава за свог живота учинио. Сава је, наиме, у Србију дошао вероватно у фебруару 1208. и донео очево тело како би било сахрањено у Студеници. У Студеничком типику Сава је записао да је осам година после смрти Симеона дошао “са часним моштима у Хвосно”.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име