Greška u “Nemanjićima” koju mnogi nisu uočili: Istorijska serija koja ne poštuje istorijske činjenice

0
2223

Završila se i jedanaesta epizoda “Nemanjića”, posle koje je, po običaju, internet buknuo.

Jedanaestu epizodu obeležio je dolazak Ane Dandolo, buduće srpske kraljice. Sa druge strane, Sveti Sava, sa moštima svoga oca Stefana Nemanje, kreće za Srbiju, kako bi mošti bile sahranjene u Studenici.

Greška, koju mnogi nisu uočili u jedanaestoj epizodi odnosi se pravo na rođenje princa Stefana Uroša, koji je u seriji stigao mnogo ranije u odnosu na vreme rođenja koje pamti istorija.

Pročitajte i  Neverovatno uzbudljiva igra sudbine dveju porodica: Pesma "Belo Lenče" krije istinu o najlepšoj ljubavnoj priči iz Vranja

Prema istorijskim podacima, Stefan Uroš I rođen je oko 1223. Njegov otac Stefan Prvovenčani i stric Vukan pomirili su se između 1207. i 1208. dolaskom Svetog Save u Srbiju. U sinoćnoj epizodi Uroš prisustvuje pomirenju braće i donošenju moštiju Stefana Nemanje u manastir Studenicu, piše Noizz.

Pomirenje zavađene braće smatra se jednim od brojnih čudesnih dela koja je Sveti Sava za svog života učinio. Sava je, naime, u Srbiju došao verovatno u februaru 1208. i doneo očevo telo kako bi bilo sahranjeno u Studenici. U Studeničkom tipiku Sava je zapisao da je osam godina posle smrti Simeona došao “sa časnim moštima u Hvosno”.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime