Састојци:
За кору:
3 јајета, 2 кафене шољице брашна, 3 кашике гриза, 1 кесица ванилин шећера, 1 кафена шољица шећера, 1 кесица прашка за пециво, 100 мл киселе павлаке, 1 дл уља, 1 дл јогурта, 250 г јагода
Фил од гриза:
5 дл млека, 100 г шећера, 12 кашика гриза, 250 г путера
Фил од јагода:
500 г јагода, 2 дл сока од јагоде, 2 кесице пудинга од јагоде, 5 кашике шећера
Декорација:
200 г шлага, 100 г јагода
Припрема:
Пенасто умутити јаја са шећером. Потом постепено додавати ванилин шећер, уље, киселу павлаку, јогурт, пециво, гриз и брашно. Све добро умутити и преручити у одговарајући плех предходно добро науљен. По тесту поређати целе јагоде и ставити у загрејану рерну да се пече на 200 степени. Печену кору извадити из рерне и охладити.
У дубљој шерпи сјединити млеко, шећер и ванилин шећер па ставити да се кува. Када млеко почне да кључа полако сипати гриз и непрестано мешати док се не укува и згусне. Склонити са шпорета и охладити.
Охлађени гриз саставити са предходно умућеним путером. Изгњечити јагоде па саставити са шећером. Одвојити мали део од сока и са њим размутити пудинг и помешати. Остатак сока сипати у изгњечене јагоде и ставити да се кува. Кад се шећер отопи умешати растворени пудинг и скувати густ фил. Склонити са шпорета и прохладити.
На кору нанети фил од гриза, преко њега фил од јагода па потом умућен шлаг на уобичајен начин. Декорисати јагодама.
Пријатно!
oklagija.rs