Foto: Autor: неизвестен - Шемякин А. Л. Смерть графа Вронского. СПб., 2007, Javno vlasništvo, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=113761691

Једна од најлепших љубавних прича икада испричаних, о легендарним љубавницима Ани Карењиној и грофу Вронском, свој наставак трагичног краја управо је добила у Србији у близини српског села Горњи Адровац.

Свима је познат чувени крај једног од најпревођенијих романа свих времена, Ане Карењине, када гроф Вронски, након Аниног самоубиства, одлази у српско-турски рат. Гроф Вронски је осећао да се из тог рата неће вратити. Бранећи Србију погинуо је код села Горњи Адровац.

Инспирација за легендарног љубавника Толстоју био је руски пуковник Николај Рајевски.

Није ни мало случајно што је велики руски писац испланирао да Вронски заврши управо на такав начин, јер је пуковник Рајевски у том рату заиста и погинуо. Десило се то 1876. године, у време када писање Толстојеве “Ане Карењине” још увек није било завршено.

Pročitajte i  Чудесна исцељења која су се догодила пред моштима Светог Василија

Након погибије пуковника Рајевског, његова мајка оставила је велики новац од кога се у сели Горњи Адровац код Алексинца подигла шарена руска црква, не месту где је погинуо јунак по чијем је лику и делу створен гроф Вронски.

Неколико сати пре него што ће пуковник Рајевски погинути, са њим је разговарао доктор Владан Ђорђевић. Сусрет је доктору био толико занимљив да је о њему оставио запис.

Pročitajte i  Још једно чудо Светог Василија: Сведочанство о избављењу ђавоимане девојке на Острогу

Доктор описује пуковника као суморног и ћутљивог човека, али наводи да је баш тог дана када је погинуо био веома весео и живахан, чак и збијао шале. Одјахао је у смрт обучен у похабану униформу српског пуковника, добацивши му да ће бранити част своје славне породице.

Ево и легенде о Рајевском.

Према тој легенди, Рајевски је имао три срца. Два су остала у Русији – једно је припадало отаџбини, друго мистериозној жени због које је и отишао из Русије. Треће је припало Србији. Кажу да је Рајевски оставио завет да се његово тело сахрани на месту где погине, а да се његово срце однесе у Русију.

Pročitajte i  Данас је Спасовдан, дан који доноси СРЕЋУ: Све планове које имате обавезно започните!

Наводно је један руски војни хирург извадио пуковниково срце, али је оно остало закопано у Србији да заувек у њој куца, док је огромна маса захвалног локалног становништва уз највише државне почасти испратила његово тело у Русију.

Serbia.com/Опанак

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име