Гроф Дракула био је велики дародавац за Србију: Војвода Влад Цепеш спасио је ОВАЈ ЗНАЧАЈАН српски манастир и показао своју светлу страну личности

0
10619

Гроф Дракула дефинитивно није био толико страшан колико су његов лик демонизовали на светској историјској сцени. О томе сведочи и списак дародаваца манастира Хиландара на Светој Гори, међу којима је и Дракула, одн. војвода Влад Цепеш III.

vlad_dracula

Он је једно време имао ктиторство над манастиром и обезбедио је значајне повластице за Хиландар.

Pročitajte i  Савети духовника: Овако ћеш унети срећу и лепоту у свој дом

Улога покровитеља и ктитора манастира је била велика, посебно у време турске владавине. У име своје породице, бивша султанија Мара Бранковић помогла је Хиландару тако што је убедила војводу Влада Цепеша, званог Дракула (1456-1462; 1476) да преузме ктиторство над манастиром.

Покровитељство влашких војвода успело је да обезбеди значајне повластице за Хиландар. Тако је, на изричиту молбу влашког војводе Басараба III млађег Цепелуша (1474-1481), турски султан Бајазит (1481-1512) ослободио плаћања харача шест највећих хиландарских метоха.

Pročitajte i  Брза и лака посна предјела: 8 изврсних рецепата којима ће ваши гости бити одушевљени

manastir hilandar

Мара Бранковић није имала велики утицај на свог мужа, султана Мурата II, али јесте на његовог сина Мехмеда II Освајача, који је њу сматрао другом мајком.

mara BRANKOVIĆ

По доласку на престо, отпустио ју је из харема, вратио јој мираз и дао неке територије на управу. Настанила се на Халкидиу, близу Свете Горе, бавила се дипломатијом у српску користи и велики део имања разделила својим кметовима. По њој, читава једна област близу Солуна назива се Каламарија (Добра Марија).

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име