Grof Drakula bio je veliki darodavac za Srbiju: Vojvoda Vlad Cepeš spasio je OVAJ ZNAČAJAN srpski manastir i pokazao svoju svetlu stranu ličnosti

0
11460

Grof Drakula definitivno nije bio toliko strašan koliko su njegov lik demonizovali na svetskoj istorijskoj sceni. O tome svedoči i spisak darodavaca manastira Hilandara na Svetoj Gori, među kojima je i Drakula, odn. vojvoda Vlad Cepeš III.

vlad_dracula

On je jedno vreme imao ktitorstvo nad manastirom i obezbedio je značajne povlastice za Hilandar.

Pročitajte i  Danas je praznik čuda Svetog arhangela Mihaila: Bićete ZDRAVI KAO DREN, ukoliko ispoštujete OVAJ OBIČAJ!

Uloga pokrovitelja i ktitora manastira je bila velika, posebno u vreme turske vladavine. U ime svoje porodice, bivša sultanija Mara Branković pomogla je Hilandaru tako što je ubedila vojvodu Vlada Cepeša, zvanog Drakula (1456-1462; 1476) da preuzme ktitorstvo nad manastirom.

Pokroviteljstvo vlaških vojvoda uspelo je da obezbedi značajne povlastice za Hilandar. Tako je, na izričitu molbu vlaškog vojvode Basaraba III mlađeg Cepeluša (1474-1481), turski sultan Bajazit (1481-1512) oslobodio plaćanja harača šest najvećih hilandarskih metoha.

Pročitajte i  Da li su baka i baba isto? Oduševiće vas ovaj sjajan tekst o našim bakama

manastir hilandar

Mara Branković nije imala veliki uticaj na svog muža, sultana Murata II, ali jeste na njegovog sina Mehmeda II Osvajača, koji je nju smatrao drugom majkom.

mara BRANKOVIĆ

Po dolasku na presto, otpustio ju je iz harema, vratio joj miraz i dao neke teritorije na upravu. Nastanila se na Halkidiu, blizu Svete Gore, bavila se diplomatijom u srpsku koristi i veliki deo imanja razdelila svojim kmetovima. Po njoj, čitava jedna oblast blizu Soluna naziva se Kalamarija (Dobra Marija).

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime