Legendarni hajduk u suknji: Čučuk Stana, hrabra ratnica velikog srca

0
3476

Priča se da ja Hajduk Veljko ostao bez daha kada je u njegov logor ujahala mlada devojka i prišla sofri za kojom je on sedeo, pitajući ga prkosno: “Gospodaru, zar ovi tvoji momci ne znaju Turke ubijati, već devojačke darove krasti?” Zatim je, mlada lepotica obučena u muško odelo, ispričala da su hajduci Hajduk Veljka, pod izgovorom da sakupljaju pomoć za ustanak, opljačkali kuću njenog oca na Deli Jovanu i uzeli čak i devojačku spremu Stani i njenim sestrama.
hajduk veljko predić
Hajduk Veljko je tada naredio da se to čučuk (maloj) Stani vrati njena sprema, a zatim je pred njom prosuo gomilu dukata rekavši joj: “Sad sam te darivao, moja si. ”
Stana se na te njegove reči nije obazirala, već je hitro uzjahala svog konja i vratila se u svoje selo na Deli Jovanu.
Čučuk Stana je rođena oko 1795. godine. Bila je pismena, što je bilo retko i za muškarce u tom periodu, a za života je ovladala ruskim, poljskim, rumunskim i grčkim jezikom.
Nakon prvog susreta sa Čučuk Stanom, Hajduk Veljko je izgubio glavu za njom. Zatim su počeli da se sastaju u mnogim mestima od Poreča do Sokobanje.
Njen sestić Mihailo Spasojević zabeležio je da je Čučuk Stana počela da se oblači kao dečak još dok se školovala u Beloj Crkvi u Banatu.
– Sve tri kćeri, još dok su male bile, pošalje Plještić u Belu Crkvu, kod tamošnjeg popa, da uče ženski rad. Po želji oca, nosile su tamo muške nemačke haljine, pa su tako nastavile i u zavičaju. Plještić nije do tada imao muškog potomka, najmlađe dete Mihailo, rodilo se mnogo docnije i još je sisalo kada je 1813. godine izbila katastrofa.
U vreme kada se ustanička Srbija rušila, Stana je već tri godine bila Hajduk Veljkova žena. Razlikovala se od njegovih drugih ljubavi, jer je utegnuta u muško odelo, s kuburom i jataganom, jahala uz Veljka u njegove ludo hrabre pohode među Turke.
U odbrani Negotinske krajine od Turaka, Hajduk Veljko i Čučuk Stana borili su se rame uz rame. Svake noći predvodili su konjarnike koji su pravili upade među Turke, nanoseći im gubitke.
– Najposlije mu nestane džebane, osobito taneta i topovskih i puščanih, zato pokupi sva kalajna kandila i kašike i tanjire, te rastopi na puščana taneta. A u topove je, kad su negđe Turci činili juriš, metao najposle i talijere – opisao je Vuk Karadžić poslednju odbranu Negotina.
Hajduk Veljko je poginuo 10. avgusta 1813. godine, a usmrtilo ga je topovsko đule. Komandu je tada preuzela Čučuk Stana. Narodna pesma zabeležila je hrabrost ove male ratnice: “Žena mu se šest dni bi s Turci v Negotin sos njegovi trista vitezi”.
Pošto je četiri puta ranjena, Veljkov brat Milutin naterao ju je da se povuče u Poreč, a zatim preko Dunava.
Potucajući se po izbegličkim karantinima u Banatu, Stana je srela pobratima Hajduk Veljka, grčkog junaka i političara Georgakisa Nikolaua Olimpiosa, poznatog kao kapetan Jorgać.
Čučuk Stana i Mali Đorđije, kako ga jo ona zvala, venčali su se tri godine nakon smrti Hajduk Veljka. Iz tog braka rodilo se troje dece: sinovi Milan i Aleksandar i ćerka Jevrosima.
Georgakis je nastavio da ratuje sa srpskim hajducima protiv Turka u Moldaviji, 1821. su opkoljeni u manastiru Seku i kao Sinđelić i njegovi junaci, digli u vazduh barutanu izginuvši zajedno s Turcima.
Čučuk Stana je imala samo 26 godina kad je opet postala udovica i to sa troje dece. Stariji sin Milan je umro mlad, a Aleksandar se vratio u Srbiju da se bori protiv Turaka. Po jednoj verziji, oženio se u Leskovcu i dobio potomstvo, ali je tragično stradao 1844, godinu dana posle oslobođenja Grčke. Čučuk Stana je umrla u Atini 1849. godine, u bedi, a mnogo kasnije su beogradske novine upoznale srpsku javnost o njenom junaštvu:
– Zna se za grobove njenih sinova, jer su obeleženi krstovima i pločama. Dok joj je kćerka bila živa, znalo se i za Stanin grob, jer je obnavljala grobove braće i majke. Posle njene smrti, zarastao je grob Čučuk Stane i pao u zaborav, jer daleko od Srbije nije imala nikoga od roda, a o njenom patriotizmu i požrtvovanju malo se vodilo računa dok je bila živa.
U Srbiji se s kolena na koleno prenosio recept za ruž, koji je navodno koristila Čučuk Stana kada je zavela Hajduk Veljka. Crvena ljuta papričica se usitni u avanu, zatim se doda med, pokrijte laticama ruže i ostavi da odstoji. Tom smesom su devojke mazale usne pre spavanja, da bi ujutru bile pune, crvene i zavodljive.
čučuk Stana i hajduk veljko
Novosti

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime