Легендарни хајдук у сукњи: Чучук Стана, храбра ратница великог срца

0
3782

Прича се да ја Хајдук Вељко остао без даха када је у његов логор ујахала млада девојка и пришла софри за којом је он седео, питајући га пркосно: “Господару, зар ови твоји момци не знају Турке убијати, већ девојачке дарове красти?” Затим је, млада лепотица обучена у мушко одело, испричала да су хајдуци Хајдук Вељка, под изговором да сакупљају помоћ за устанак, опљачкали кућу њеног оца на Дели Јовану и узели чак и девојачку спрему Стани и њеним сестрама.
hajduk veljko predić
Хајдук Вељко је тада наредио да се то чучук (малој) Стани врати њена спрема, а затим је пред њом просуо гомилу дуката рекавши јој: “Сад сам те даривао, моја си. ”
Стана се на те његове речи није обазирала, већ је хитро узјахала свог коња и вратила се у своје село на Дели Јовану.
Чучук Стана је рођена око 1795. године. Била је писмена, што је било ретко и за мушкарце у том периоду, а за живота је овладала руским, пољским, румунским и грчким језиком.
Након првог сусрета са Чучук Станом, Хајдук Вељко је изгубио главу за њом. Затим су почели да се састају у многим местима од Пореча до Сокобање.
Њен сестић Михаило Спасојевић забележио је да је Чучук Стана почела да се облачи као дечак још док се школовала у Белој Цркви у Банату.
– Све три кћери, још док су мале биле, пошаље Пљештић у Белу Цркву, код тамошњег попа, да уче женски рад. По жељи оца, носиле су тамо мушке немачке хаљине, па су тако наставиле и у завичају. Пљештић није до тада имао мушког потомка, најмлађе дете Михаило, родило се много доцније и још је сисало када је 1813. године избила катастрофа.
У време када се устаничка Србија рушила, Стана је већ три године била Хајдук Вељкова жена. Разликовала се од његових других љубави, јер је утегнута у мушко одело, с кубуром и јатаганом, јахала уз Вељка у његове лудо храбре походе међу Турке.
У одбрани Неготинске крајине од Турака, Хајдук Вељко и Чучук Стана борили су се раме уз раме. Сваке ноћи предводили су коњарнике који су правили упаде међу Турке, наносећи им губитке.
– Најпослије му нестане џебане, особито танета и топовских и пушчаних, зато покупи сва калајна кандила и кашике и тањире, те растопи на пушчана танета. А у топове је, кад су негђе Турци чинили јуриш, метао најпосле и талијере – описао је Вук Караџић последњу одбрану Неготина.
Хајдук Вељко је погинуо 10. августа 1813. године, а усмртило га је топовско ђуле. Команду је тада преузела Чучук Стана. Народна песма забележила је храброст ове мале ратнице: “Жена му се шест дни би с Турци в Неготин сос његови триста витези”.
Пошто је четири пута рањена, Вељков брат Милутин натерао ју је да се повуче у Пореч, а затим преко Дунава.
Потуцајући се по избегличким карантинима у Банату, Стана је срела побратима Хајдук Вељка, грчког јунака и политичара Георгакиса Николауа Олимпиоса, познатог као капетан Јоргаћ.
Чучук Стана и Мали Ђорђије, како га јо она звала, венчали су се три године након смрти Хајдук Вељка. Из тог брака родило се троје деце: синови Милан и Александар и ћерка Јевросима.
Георгакис је наставио да ратује са српским хајдуцима против Турка у Молдавији, 1821. су опкољени у манастиру Секу и као Синђелић и његови јунаци, дигли у ваздух барутану изгинувши заједно с Турцима.
Чучук Стана је имала само 26 година кад је опет постала удовица и то са троје деце. Старији син Милан је умро млад, а Александар се вратио у Србију да се бори против Турака. По једној верзији, оженио се у Лесковцу и добио потомство, али је трагично страдао 1844, годину дана после ослобођења Грчке. Чучук Стана је умрла у Атини 1849. године, у беди, а много касније су београдске новине упознале српску јавност о њеном јунаштву:
– Зна се за гробове њених синова, јер су обележени крстовима и плочама. Док јој је кћерка била жива, знало се и за Станин гроб, јер је обнављала гробове браће и мајке. После њене смрти, зарастао је гроб Чучук Стане и пао у заборав, јер далеко од Србије није имала никога од рода, а о њеном патриотизму и пожртвовању мало се водило рачуна док је била жива.
У Србији се с колена на колено преносио рецепт за руж, који је наводно користила Чучук Стана када је завела Хајдук Вељка. Црвена љута папричица се уситни у авану, затим се дода мед, покријте латицама руже и остави да одстоји. Том смесом су девојке мазале усне пре спавања, да би ујутру биле пуне, црвене и заводљиве.
čučuk Stana i hajduk veljko
Новости

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име