Cicvara je tradicionalno, narodno jelo. Ukusno i izuzetno jako, tako da dugo vremena drži sitost. Pravi se od mleka ili vode, sira, kajmaka i brašna.

Sastojci: 100 gr kajmaka (“starog”), 150 ml vode, 3 kašike brašna (najbolja kombinacija belog i kukuruznog brašna ili umesto kukuruznog brašna stavite domaće pšenično brašno).

Priprema:

U šerpu staviti vodu i kajmak i pustiti da provri i da se kajmak istopi.

Pročitajte i  BUDITE OPREZNI KAD KUPUJETE POKLONE: U našem narodu postoje pravila koja ljudi iz predostrožnosti od davnina praktikuju

Kad voda provri, skinuti sa vatre i lagano, uz stalno mešanje dodavati brašno. Kad se doda svo brašno i dalje nastaviti mešanje dok cicvara ne pusti masnoću i počne da se okreće. (Ovo mešanje nekada može da traje dugo. Stari ljudi kažu da treba da se oznoje i domaćica i cicvara da bi uspela.)

Kad cicvara pusti mast vratiti na vatru i uz stalno mešanje (mešanje u krug samo u jednu stranu) kuvati nekih 10-ak minuta, potom skinuti sa vatre i toplu poslužiti.

Pročitajte i  Pokrov Presvete Bogorodice: Evo šta OBAVEZNO treba da urade žene koje žele da dobiju dete, a ne mogu!

Iako postupak izgleda lagan, cicvara je dosta zahtevna za pripremu i ne uspe svaki put. Za to treba i iskustva i sreće. Jednostavno treba sve da se uklopi: vrsta i kvalitet kajmaka, vrsta brašna i postupak i dužina mešanja. Sve dok cicvara ne pusti mast i ne počne da se okreće ona nije uspela. Nekad, nažalost, i uz sav trud do toga neće doći, ali uvek postoji drugi put (treći, četvrti.. :-).

Pročitajte i  Najsočnija gibanica na svetu: Nov i originalan recept za omiljeno tradicionalno jelo

Posluživanje:

Cicvara se tradicionalno poslužuje u drvenom tanjiru, sa medom i kiselim mlekom. Ako nema drvenog može i obični, ukus se ne menja.

Izvor: coolinarika.com

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime