Velika lekcija Mome Kapora: Nakon posete Hilandaru shvatio je šta je u životu zaista važno

0
5457
Foto: Fejsbuk/printskrin

Naš čuveni slikar i pisac Momo Kapor posetio je jednom prilikom Hilandar, što je dovelo do velike promene u njemu samome.

Boravak na ovom svetom mestu otvorio je Momi sasvim nov pogled na život i svet. Evo kako je on o tome pisao.

Velika lekcija koju sam dobio u životu je lekcija iz Hilandara. Kad odeš na Hilandar i ostaneš neko vreme, vratiš se potpuno oslobođen sujete. Jednostavno shvatiš da nisi niko i ništa i da je to fantastično i da sve te gluposti kojima si robovao, uspeh, novac, slava, da to sve ne vredi ništa. To je takvo mesto gde se za vreme noćnog bdenja pojavljuju svi mrtvi i svi živi i ti se oslobađaš tereta ovog sveta, približavaš se najvišem stepenu duhovnosti i izgleda ti besmislena rečenica koju si dotad upotrebljavao: „Idemo na to i to mesto, tamo se dobro jede“. To je najveća glupost, koju sam izgovarao često u životu. Što kaže Končalovski, na poljskom ve-ceu kod njegove majke gosti su pisali: „Ovde se završava kulinarska umetnost gospođe Končalovski“. Ne pada ti više na pamet da se nerviraš što nisi dobio neku nagradu, izgledaš samom sebi bedan kada se setiš da si se nervirao što nisi zastupljen u nekoj antologiji, što te nisu negde pozvali, a ja nikud ni ne idem uglavnom.

Autor: Opanak; foto: Fejcbuk stranica Momo Kapor

Inicijalizacija u toku...
Pročitajte i  Doktorka Jorga otkriva pravilo BROJ JEDAN zdrave ishrane: Ako ovo ispoštujete nikad nećete imati problem sa kilažom

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime