HILANDARSKA MUDROST: 19 saveta oca Milentija kako da postanemo bolji ljudi

0
2932
Europa, Griechenland, Athos, ein Mönch beschneidet einen Olivenbaum, aufgenommen am 10.11.2009 © 2012 Florian Manz / Agentur Focus

Poznato je da smo mi u srpskoj bogoslovskoj književnosti u opšte siromašni, a asketske sem “Mudrog igumana” od blaženog mitropolita Mihaila i bivše “Duhovne straže”, gotovo i nemamo. Za to i priredih ovo delo “Duhovno zlato” i posvećujem ga našoj duhovnoj omladini i svima koji žele da žive višim – svetim – duhovnim životom.

Delo je rađeno po “Dobrotoljublju”, “Otačniku” od episkopa Ignjatija, sa ruskog jezika, po žitijima svetih i Prologu na Slovenskom jeziku. Odabrao sam iz tih knjiga ono što mi se za sada, za današnje prilike učinilo najpotrebnije.

Iskrena mi je želja i bratska molba: da braća monasi i svi koji budu ovu knjigu čitali, ne prelistavaju samo, nego da vrlo pažljivo čitaju, češće zastaju i po savetima bogomudrih otaca, iznesenih u ovoj knjizi, upravljaju svoj zemaljski život.

Blago vama i vašim dušama ako ovu molbu primite sa onakvom bratskom ljubavlju kakvom je ja vama upućujem.

19. marta 1914. god.
U CARSKO-SRPSKOM MANASTIRU
HILENDARU.
Smerni MELENTIJE episkop timočki u penziji

Pročitajte i  Zaveštenje Stefana Nemanje: Ako ti niko živ ne može kazati dokle dopire tvoja zemlja i tvoja baština, potraži kosti i grobove, i mrtvi će ti istinu kazati

proročansto ruskog monaha

Evo tih mudrosti koje smo izdvojili:

1) Ma šta preduzimao da radiš radi s trpljenjem pa će ti Bog pomoći u svemu, ma šta se desilo s tobom.

2) Pazi, ne podaj se tuzi ne budi malodušan.

3) Budi raspoložen u svemu ma šta činio po volji Božijoj.

 

4) Ne jadikuj i ne tuguj zbog rđavih misli koje te napadaju, jer te Gospod neće zaboraviti, naročito ako budeš te pomisli, koje te uznemiruju, muški odbijao. To će ti ujedno poslužiti u duhovnom napredovanju tvome, u čemu će ti i blagodat Božija pomoći.

5) Hrabrost i junaštvo jeste nepokolebljivost u istini i odbijanje napada neprijateljskih. Ako im ti ne ustukneš, oni će ustuknuti i neće ti više dosađivati.

Pročitajte i  Besmrtna ljubav srpskog pesnika: Govorili su da je UMRO dva puta, prvi put kad je izgubio voljenu

6) I danju i noću sećaj se grehova svojih i oplakuj ih.

izvor: flickr

7) Neka ti je lice vazda tužna izgleda, da bi se u tebe uselio strah Božji.

8) Ne smatraj sebe da što vrediš.

9) Zavoli smernost, ona će ti sve grehe pokriti.

kapela svete petke, sveta voda

10) Budi ponizan kroz sve dane života tvoga.

11) Onoga, koji je slabiji od tebe u dobrim delima, smatraj za sebi ravna, a onoga koji je tebi ravan smatraj za mnogo većega od sebe.

12) Ne zavidi onome, koji u dobru napredniji od tebe. Prekrasno bi bilo, kad bi ti sve ljude smatrao za veće i bolje od sebe. Tada bi sam Bog bio s tobom.

dobro delo

13) Ne druži se s gordeljivcem, već sa krotkim i blagim.

samoća

14) Budi u svemu skroman: u pokretu tela, u govoru, u odelu, u sedenju, u ustajanju, u sobi svojoj, u svemu, pred svakim i svačim.

Pročitajte i  Smernice za savršeno pečenje: Tajna ukusne praznične prasetine iz rerne

15.) Ako te počnu hvaliti za tvoja dobra dela, ne raduj se tome i ne naslađuj. Skrivaj svoja dobra dela što više možeš. Ne dopuštaj kome da ih iznosi i u opšte potrudi se da te ljudi ne hvale.


16.) Ako bi te ko nevina ukoreo za kakav greh koga ti nisi učinio, ne ljuti se, već se smiri, a Bog će te za to nagraditi.

17) Navikni jezik tvoj da govori: oprosti mi, pa će se u tebi useliti krotost i smernost.

oprostiti

18) Ako bi te ko čak i uvredio govori mu: oprosti mi brate, jer ovakva smernost razrušava sve zamke đavolje.

19) Voli rad. Svima i svakome budi pokoran. Usta nek su ti strpljiva, pa ćeš postati krotak. Krotost i smernost privući će na te oproštaj svih tvojih grehova.

Beograd.in

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime