Хиландарска монашка трпеза је састављена од аутентичних српских средњовековних јела. Исхрана монаха у манастиру је скромна и прилагођена је потребама човека. Ови колачићи се припремају за посебне прилике, у време празника, а рецепт је веома једноставан:
Састојци: 300 г маргарина, 150 г шећера, 250г меда, 1кг брашна
Упутство: Умутите 300 грама маргарина у пену, па додајте 150 грама шећера, четврт килограма доброг меда, све добро умешајте и на крају додајте брашно (мало мање од килограма). Месите док не добијете глатко тесто. Кад буде готово на дасци га разваљајте у штангле, па их сеците на пођеднаке комадиће.
Од сваког комадића, међу длановима, направите лоптицу коју треба притиском палца спљоштити. Пеците на умереној температури. Гурабије су за јело добре тек кад одстоје неколико дана.