Хиландарски резанци: Брзо посно јело, са посебним састојком, какво нисте пробали

0
3945

Тестенина је многима омиљено јело, а током посних дана сви потајно жуде за њом, не знајући да постоје изврсни рецепти за брзо припремање посне, а врло укусне тестенине. Овај рецепт традиционално примењују у монашкој кухињи Хиландара и са задовољством га делимо са вама.

hilandarski rezanci

Потребно вам  је:

– паковање посне тестенине (широки чипкасти резанци, или по жељи)
– маслиново уље
– сунцокретово уље
– стари хлеб
– со
– тахин (или таан, сусамов маслац, ког можете купити у свакој здравој храни. Kупује се у теглицама и одличан је и као посни намаз за доручак или вечеру). А можете га направити и сами.

Pročitajte i  Поново у изолацију? За дан удвостручен број заражених - Ево шта кажу стручњаци

hilandarski rezanci sa tahinom

Припрема:

Обарите тестенину у кључалој води, са мало соли и зејтина.
Скуване и оцеђене резанце, још док су врући, прелијте маслиновим уљем и благо пропрженим мрвицама од хлеба. У Хиландру се, а тако би требало да буде и у свакој кући, ХЛЕБ НИKАДА НЕ БАЦА!

Пред сервирање, резанци се прелију тахином. Тако резанци добијају укус, али и боју. То је грчки намаз и наша православна монашка браћа га користе на Светој гори, сходно поднебљу, а и постан је. Ако тахин, пак, правите сами, ево како то можете учинити:

Pročitajte i  Уколико сте изгребали паркет или ламинат постоји решење - једноставни трикови, не коштају ништа, а делују попут магије

hilandarski rezanci

200 г сусама мало пропечете у тигању са дебљим дном  (али строго водите рачуна да не загори сусам, јер тахин онда буде горког укуса). Пропржени сусам стављате у блендер, додајете мало маслиновог уља, посолите, па блендирате и тако постепено са уљем и мешањем, док се не згусне довољно да би лепо могао да се размазује.

Pročitajte i  Скривени бисер Србије: Планина дивљих коња на којој цветају поља нарциса

Пријатно!

(Посна јела)

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име