Čuveni pirotski hleb “vurnjak”: Mek i slastan, topli zalogaj za hladna zimska jutra

0
2218

Pored kačkavalja, peglane kobasice i tradicionalnih ćilima pirotski kraj je čuven i po čuvenom hlebu. Mnogi smatraju da je domaći hleb “vurnjak”, koji se ovde tradicionalno sprema, najukusniji hleb. Ime je dobio po načinu na koji se priprema – “onaj koji se peče u vurnji, tj. furuni”. Po selima kuće uglavnom imaju vurnje po dvorištima, a u selima kao što su Temska, Dojkinci i Vlasi i dan danas se mogu videti furune lepljene od slame i blata, sa metalnim poklopcem, u kojima se peče hleb.

Starinska furuna za pečenje hleba. Foto: Mapio.net

Hleb se uobičajeno mesio od belog ili polubelog brašna. I količina testa bila je veća. Koristili su 2 kilograma brašna, a nekad i više. Kad bi se pravio veći hleb bake bi izdvojile 2-3 manje jufke i od njih napravile pogače koje bi se pojele dok su još tople. Bez obzira koliko hleba hoćemo da umesimo način spremanja je isti.

Kvasac malo izdrobimo i stavimo u čašu, dodamo kroz prste šećer i nalijemo toplom vodom čašu do pola. Promešamo i ostavimo da kvasa. Napraviće se za kratko vreme pena koja će ispuniti čašu. U posudu sipamo brašno i malo soli (preporučujemo vam da ne stavljate mnogo soli kako hleb ne bi bio slan već neutralnog ukusa). Na sredini napravimo malu udubinu i tu sipamo nadošli kvasac. Sa mlakom vodom zamesimo srednje tvrdo testo.
Mesimo duže, sve dok testo ne počne da se odvaja od prstiju. Ostavimo izrađeno testo da kvasa i odmara oko 2 sata (na toplom mestu). Nakon toga stavljamo ga u kalup. Kalup se podmaže uljem i pospe brašnom da se testo ne bi zalepilo. Kad se hleb ispeče, izvadimo ga iz kalupa, poprskamo ili blago premažemo hladnom vodom, prekrijemo lanenom krpom i ostavimo da se ohladi.

Srbiju volimo

Inicijalizacija u toku...
Pročitajte i  Lučene paprike u tegli: Recept za zimnicu koju mnogi obožavaju

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime