Овако се прави таин, војнички хлеб који је наше војнике у Великом рату спасавао и од куршума

0
6003

Војнички хлеб таин није само храна, већ се иза њега скрива јако занимљива, истинита прича о војнику Алекси Здравковићу који је чувао овај хлеб током балканских ратова и Првог светског рата, из којих је изашао неповређен.

Када је одлазио у Први балкански рат, мајка је Алексу заветовала да прво следовање војничког хлеба, таина, не поједе већ да га сачува као амајлију, јер се веровало да управо то прво следовање има магичне моћи и да штити онога ко га носи, али и његове саборце, од непријатељских куршума.

Са таином под пазухом Алекса Здравковић је са својим саборцима прошао бројне фронтове и небројене битке.

Легенда о магичном хлебу таину тада се муњевито прочула чак и међу савезничком војском па су Алекси многи нудили велики новац за таин, али он није желео да погази мајчин завет и прода таин.

По завршетку Првог светског рата Алекса Здравковић се у Пирот вратио с многобројним ордењем, али и са таином у рукама!

Ту амајлију он је носио од Пирота до Битоља и Прилепа у балканским ратовима, а у Првом светском, од Мачве до Солуна, и за све то време ниједан метак га није окрзнуо.

Хлеб су наставили да чувају Алексини потомци све до 60-их година прошлог века, када су га уступили Музеју Понишавља у Пироту где се и данас чува.

Магични хлеб таин правио се тако да може да се једе и наредних 20 дана! Ево рецепта:

Састојци: 3 чаше брашна (можете користити ражено, интегрално или обично брашно, а можете и направити комбинацију сва три); 2 кафене кашике ситне соли (кухињске или морске); четвртина кафене кашике инстант квасца; једна и по чаша воде.

Припрема: Помешајте брашно, со и квасац, промешајте, а затим додајте воду и промешајте кашиком или варјачом. Покријте и оставите да одстоји 12 сати (посуду с тестом можете ставити у пластичну кесу ако нећете да се ухвати корица). Након тога поново промешајте и оставите да стоји док се на површини теста не појаве мехурићи ваздуха, а то може потрајати од 7 до 12 сати или дуже.

Истресите тесто на радну површину, коју сте претходно посули брашном, и преклопите га као коверат, а затим преврните и прекријте пластичном фолијом и оставите да одстоји још сат, два. Прво загрејте посуду (потребна вам је посуда с поклопцем), пола сата пре пречења, а затим ставите тесто у посуду, поклопите и пеците пола сата на 250 степени. Након тога скините поклопац и пеците још 15-20 минута.

Требало би да се ухвати тамна корица, а ако није пеците још мало док се не ухвати, а затим умотајте хлеб у крпу и оставите да се хлади сат времена и тек онда је процес завршен. Оно што је интересантно је то да хлеб “пева” док се хлади. То се односи на крцкање корице и то је знак да је хлеб испао како треба.

Овако припремљен хлеб није само храна, чувајте га и можда и вама донесе срећу као и Алекси Здравковићу на бојном пољу!

Опанак, Телеграф

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име