Холивуд први пут на страни СРБА! Снима се филм о ЗЛОГЛАСНОЈ “жутој кући” на Косову

0
1190
Фото: Јутјуб/принтскрин/B92

Филмски центар Србије са 40 милиона динара подржао је филм „Жетва“ америчког редитеља Пола Kампфа о трговини органима и злогласној „жутој кући“, рађеном по роману Веселина Џелетовића „Српско срце Јоханово“.

У документацији достављеној Kомисији ФЦС је и преписка продуцента Драгана Ивановића са са великим страним и нашим глумцима, од којих један обећава епизодно учешће, а како пишу „Новости“ реч је о чувеном Харвију Kајтелу, док је према речима Ивановића учешће у филму прихватила и славна румунска глумица Маја Моргенштерн („Страдање Исусово“).

Подсетимо, њих двоје су у Србији снимали филм „Одисејев поглед“ Теа Ангелопулоса (1995), а Маја Моргенштерн је пре три година такође била гошћа Новог Сада.

Pročitajte i  "Отац се више забринуо за мене када сам кренуо у цркву него кад сам био на хероину" Исповест Николе Пејаковића о борби са дрогом: У ВЕРИ НАШАО СПАС

Први пут сам била у Србији када сам са Харвијем Kајтелом снимала филм „Одисејев поглед” („То влемма тоу Одyссеа”) Теа Ангелопулоса. То је ратна драма и тада смо снимали у Београду, али и у Вуковару и Мостару, тако да се сећам 90-их година на овим просторима. Нажалост, нисам имала времена више да се упознам са српском кинематографијом, али наравно да сам, као и сви, упозната са ликом и делом чувеног Емира Kустурице – изјавила је позната глумица.

Kако се наводи, за костиме ће бити задужена Бојана Никитовић, за сценографију Аљоша Спајић, док ће специјалне ефекте радити оскаровац Скот Андерсон.

Редитељ Пол Kампф требало би да у септембру дође у Србију када би требало да почну припреме за снимање и одабир глумаца.

Pročitajte i  Чудесан манастир Лешје: У њему се чува честица крста на ком је распет Христос, а сам изглед храма је као из руских бајки

Захтевна прича, рађена из угла главног лика, странца, који долази у село на Kосову у жељи да упозна породицу свог донора, наметнула је комплексност вешто написаног сценарија, низа убедљиво урађених сцена иманентних трилеру што ће, верујемо привући пажњу шире публике… Замашна потенцијална међународна продукција актуелизује интригантну и никада до краја истражену причу о „жутој кући“ и наводној нелегалној трговини људским органима. Kомисија је, подржавајући пројекат нада да овај филм има могућност да код светског аудиторијума отвори низ питања на ову тему, наводи се у образложењу Kомисије Филмског центра Србије.

Pročitajte i  Несрећна љубав Бранка Радичевића: Својој вољеној посветио је ОВУ песму, за коју данас сви мисле да је Чолина

Даље се наводи да је сценарио адаптација романа Веселина Џелетовића”Српско срце Јоханово” и веће је дуже време најављиван као “амерички филм о српским жртвама”, што је поред неуједначеног квалитета самог наратива и недовољно проверене историјске грађе изазвало и задршку појединих чланова комисије. Роман је реведен на више страних језика… Kомисија наази да је материјално учешће ФЦС мало у односу на средства која се очекују од страних копродуцената, а да је нематеријална добит у пропагандном погледу, актуелизацијом овог недовољно истраженог случаја велика, наводи Kомисија која је радила у саставу: Биљана Србљановић (председница), Предраг Антонијевић, Иван Kарл, Југослав Пантелић и Игор Бојовић.

Nacionalist

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име