Holivud prvi put na strani SRBA! Snima se film o ZLOGLASNOJ “žutoj kući” na Kosovu

0
541
Foto: Jutjub/printskrin/B92

Filmski centar Srbije sa 40 miliona dinara podržao je film „Žetva“ američkog reditelja Pola Kampfa o trgovini organima i zloglasnoj „žutoj kući“, rađenom po romanu Veselina Dželetovića „Srpsko srce Johanovo“.

U dokumentaciji dostavljenoj Komisiji FCS je i prepiska producenta Dragana Ivanovića sa sa velikim stranim i našim glumcima, od kojih jedan obećava epizodno učešće, a kako pišu „Novosti“ reč je o čuvenom Harviju Kajtelu, dok je prema rečima Ivanovića učešće u filmu prihvatila i slavna rumunska glumica Maja Morgenštern („Stradanje Isusovo“).

Podsetimo, njih dvoje su u Srbiji snimali film „Odisejev pogled“ Tea Angelopulosa (1995), a Maja Morgenštern je pre tri godina takođe bila gošća Novog Sada.

Pročitajte i  Paljenje petrovdanskih lila - običaj uoči Petrovdana kog čuvaju malobrojni srpski domovi

Prvi put sam bila u Srbiji kada sam sa Harvijem Kajtelom snimala film „Odisejev pogled” („To vlemma tou Odyssea”) Tea Angelopulosa. To je ratna drama i tada smo snimali u Beogradu, ali i u Vukovaru i Mostaru, tako da se sećam 90-ih godina na ovim prostorima. Nažalost, nisam imala vremena više da se upoznam sa srpskom kinematografijom, ali naravno da sam, kao i svi, upoznata sa likom i delom čuvenog Emira Kusturice – izjavila je poznata glumica.

Kako se navodi, za kostime će biti zadužena Bojana Nikitović, za scenografiju Aljoša Spajić, dok će specijalne efekte raditi oskarovac Skot Anderson.

Reditelj Pol Kampf trebalo bi da u septembru dođe u Srbiju kada bi trebalo da počnu pripreme za snimanje i odabir glumaca.

Pročitajte i  Najlaganiji letnji obrok: Kremasta pileća salata koju ćete obožavati!

Zahtevna priča, rađena iz ugla glavnog lika, stranca, koji dolazi u selo na Kosovu u želji da upozna porodicu svog donora, nametnula je kompleksnost vešto napisanog scenarija, niza ubedljivo urađenih scena imanentnih trileru što će, verujemo privući pažnju šire publike… Zamašna potencijalna međunarodna produkcija aktuelizuje intrigantnu i nikada do kraja istraženu priču o „žutoj kući“ i navodnoj nelegalnoj trgovini ljudskim organima. Komisija je, podržavajući projekat nada da ovaj film ima mogućnost da kod svetskog auditorijuma otvori niz pitanja na ovu temu, navodi se u obrazloženju Komisije Filmskog centra Srbije.

Pročitajte i  Ljubav ruskog pesnika bila je jača od smrti: Za svoju voljenu uradio je nešto o čemu svaka žena sanja

Dalje se navodi da je scenario adaptacija romana Veselina Dželetovića”Srpsko srce Johanovo” i veće je duže vreme najavljivan kao “američki film o srpskim žrtvama”, što je pored neujednačenog kvaliteta samog narativa i nedovoljno proverene istorijske građe izazvalo i zadršku pojedinih članova komisije. Roman je reveden na više stranih jezika… Komisija naazi da je materijalno učešće FCS malo u odnosu na sredstva koja se očekuju od stranih koproducenata, a da je nematerijalna dobit u propagandnom pogledu, aktuelizacijom ovog nedovoljno istraženog slučaja velika, navodi Komisija koja je radila u sastavu: Biljana Srbljanović (predsednica), Predrag Antonijević, Ivan Karl, Jugoslav Pantelić i Igor Bojović.

Nacionalist

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime